woensdag 17 maart 2010

Lente in de Mombeekvallei!

Ik had vandaag vrij veel vertaalwerk en eigenlijk vond ik dat jammer, want ik had voor de allereerste keer dit jaar het gevoel dat het lente was. Roger zegt dan altijd dat ik een eigenaardige zelfstandige ben. In feite heeft hij gelijk, werken betekent immers dat er geld binnenkomt. Maar ja, hoewel ik mijn job heel graag doe, heb ik nooit het gevoel gehad dat hij alles moet overheersen.
Maar kom, we konden toch nog een uurtje gaan wandelen. Het ging van Gors-Opleeuw door de velden naar Zammelen, en van daar terug naar Gors-Opleeuw via de Mombeekvallei. Gors-Opleeuw en Zammelen zijn echte pareltjes van dorpen, en die vallei zo rustgevend! Deze keer hebben we geen foto’s gemaakt, maar zodra de daslook weer bloeit in een bepaalde beemd tussen de bomen, zal ik er voor zorgen dat ik daar een afbeelding van post op deze blog (dat is immers een reden om nog eens in die buurt te gaan stappen).

Over posten gesproken. Tijdens onze wandeling was ik aan het nadenken over deze blog. Oorspronkelijk wilde ik een klassieke website hebben. Iets als Leespunt: http://sad.nostalg1c.org/leespunt/?t=0 .

Maar onze kinderen probeerden me ervan te overtuigen dat een blog echt ‘moderner’ is. Dat wilde ik wel geloven, maar ik wilde in feite werken met verschillende ‘pagina’s’: natuur, recepten, vrienden, familie, KVLS, publicaties, literatuur, enz.
Dat was geen probleem, legde Zeger uit: tegenwoordig werk  je niet meer echt met hoofdstukken, maar met labels. Oké, tot daar begreep ik het nog wel. Maar zou dat op de duur niet te verwarrend worden? Hij vond van niet. En uiteindelijk heb ik me laten overtuigen.
En dan zette ik mijn eerste ‘post’ op deze blog, namelijk – jaren na datum natuurlijk – het verslag van onze reis naar de Keys om het huwelijk van Joyce bij te wonen (in 2004): http://jessymaesen.blogspot.com/2010/02/naar-de-keys-9-november-2004-dinsdag.html (dat ik er geen vroegere reisverslagen op zette, ligt aan het feit dat ik pas in 2004 heb ingezien dat ik die verslagen beter in het Nederlands schreef, en niet in het Frans zoals ik vroeger deed).

Onmiddellijk kreeg ik een reactie van Hendrik en Zeger: die post was veel te lang! Niemand zou die lezen!  Ik had dat verslag dag na dag moeten posten!

Ja maar, vermits dat een verslag is van 6 jaar geleden, vond ik dat wel niet zo vanzelfsprekend. Het gewoon kopiëren ging veel sneller dan het in stukjes knippen en al die stukjes dag na dag posten. En later zou ik dan wel hier en daar een foto toevoegen (wat ik vandaag heb gedaan voor die reis en die van 2005). Maar onze jongens bleven beweren dat het er zo niet meer aan toeging in deze tijd: je moet korte stukjes aanbieden. Wat ik dan ook beloofde te doen vanaf onze volgende reis (als we tenminste voldoende kans hebben om op internet te gaan).

Daar dacht ik dus over na in de Mombeekvallei, en dat leek me een treffend voorbeeld te zijn van wat ik aan het lezen ben in ‘Het einde van de Standaardtaal’ van Joop Van der Horst. Als ik dat boek uit heb (maar dat zal nog wel een poosje duren) kom ik hier uitgebreid op terug.  Met dan de labels ‘lectuur, taal, eigen schrijfsels’, want dat boek werpt ook een heel ander licht op het boek dat ik bezig ben te schrijven! :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten