donderdag 11 maart 2010

Tjenneboom en windturbines

We gaan vaak wandelen door de velden, van Veulen naar Mettekoven. En daar passeren we de Tjenneboom, waar vroeger een heks zou op de brandstapel gestorven zijn.

Die plek is heel rustgevend, biedt een prachtig overzicht op de omgeving, een toepasselijk gedicht van Boudewijn Knevels, én – zeker niet te versmaden voor wandelaars – een zitbank.

Enkele weken geleden heb ik gehoord dat op die plek windturbines zouden opgericht worden. Vandaag ging Roger naar een vergadering van Heemkunde Groot Heers, werkgroep Geschiedenis (ik ben geen lid daarvan) en toen hij thuis kwam, wist hij te vertellen dat het nu officieel is: er komen 12 windturbines in de buurt van de Tjenneboom.

De eigenaars van de betreffende grond krijgen 20.000 euro per jaar (is dat voor alle eigenaars tezamen of per eigenaar? Dat wist Roger niet te vertellen, want dat bedrag kwam ter sprake net na de vergadering, als iedereen zich haastte weer naar huis te gaan).

Maar wat er ook van zij, ons landschap wordt dus verminkt (de vergezichten hier zijn niet zo groots als bijvoorbeeld in Spanje), en dat eigenlijk weer voor het geld (want ik heb mijn bedenkingen over de elektriciteitsopbrengst van die turbines).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten