zaterdag 10 april 2010

BTW en linken

Zeger heeft gezorgd dat ik de posten op deze blog kon schrijven via Windows Live. Maar via dat programma kan ik geen ‘links’ toevoegen. Daarom heb ik deze avond weer eens beroep op hem moeten doen, en hij heeft me uitgelegd hoe ik dat dan wel kon klaren.
Dus, KVLS-ers, ik heb een link geplaatst naar jullie blogs of sites. En als ik iemand vergeten zou zijn, geef dan een seintje, oké?

Ik was dus heel blij dat Zeger nog eens hier was. Want, behalve het feit dat we dan samen na het avondeten gezellig naar X-files kijken:  ik had hem nog voor iets anders nodig.

Ik moest immers dringend mijn btw-aangifte indienen. En dat kan  tegenwoordig alleen online. Ik had de laatste dagen een paar keer tevergeefs geprobeerd. De eerste keer kreeg ik het bericht dat er iets niet in orde was met de website van de overheid en dat daarom de deadline werd opgeschoven. De tweede keer werd mijn identiteitskaart gewoon niet herkend.

Ik vermoedde al dat dit lag aan het feit dat ik via Mozilla Firefox surf en niet via Internet Explorer. Zeger gaf me gelijk, heeft gezorgd dat ik via Mozilla ook mijn ‘plicht’ kon volbrengen. Maar daar heeft hij wel heel wat tijd moeten in steken.
En dat vind ik erg, net zoals heel die BTW-aangifte! In feite doen wij, zelfstandigen, het werk van belastingambtenaren. We moeten precies bijhouden wie hoeveel BTW verschuldigd is aan de staat (oké, we kunnen de BTW op de diensten en goederen die we aankopen in functie van onze zaak wel verrekenen), we moeten die verschuldigde BTW van onze klanten voorschieten (want wij moeten die wel betalen, nog voor we zelf betaald zijn geworden). We moeten tijd besteden aan die aangifte, en soms, zoals vandaag betekent dat héél veel tijd. En, het ergste van alles: als we al iets terug moeten krijgen, moeten we wachten, soms (in mijn geval toch) jaren wachten… Maar probeer eens te wachten voor je zelf iets betaalt!

En nee, er is toch nog erger, en dat heeft Zeger enorm geërgerd! Die website van de overheid (waar waarschijnlijk enorm veel belastinggeld is naar gegaan) trekt op niets. Stel je voor: als je iets moet samentellen… Dan moet je dat zelf doen!

Terwijl het eerste wat ik doe als ik een rekenblad maak, is zorgen dat ik zelf geen bewerkingen meer moet maken op mijn rekenmachientje!

Zeger, alleszins enorm bedankt! Maar je hebt gelijk en ik erger me ook grenzeloos aan de onkunde bij onze overheid!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten