dinsdag 13 juli 2010

Burgos: impressies

Deze ochtend waren er Spaanse kinderen (eigenlijk schatte ik ze rond de 13-14 jaar) op de camping aan het spelen. Ik vermoed ook een jeugdgroepering. Ze deden allerlei spelletjes met water, waren kletsnat en hadden reuzenpret!

Eerst wilde ik nog eens naar een van de kloosters in of in de buurt van Burgos (en vooral la Cartuja de Miraflores, vlak bij de camping, waar ik me altijd zo zalig rustig voel, trok mij aan) maar we zijn er al zo vaak geweest. Het werd dus nog eens kuieren in de straten en straatjes van Burgos.

P7135251 

P7135253

P7135255

P7135265

(Foto’s Roger)

We bewonderden de vele paleizen en vooral het prachtige Casa del Cordon waar in 1497 Ferdinand en Isabella Colombus ontvingen.

P7135241

P7135242

P7135245

(Foto’s Roger: op de laatste foto de patio van hetzelfde paleis, waar nu een bank is gevestigd)

En uiteraard gingen we een bar binnen. Roger zei dat ik me gisteren vergiste, dat we vroeger al wel ooit een biertje hadden gedronken in La Mejillonera, maar dat het toen geen Heineken was.

Nu gingen we naar de bar El Tetin. Een donker en koel café dat kort daarop vrijwel volliep. We dronken er elk een biertje en kregen er een tapa bij. Daarvoor betaalden we 2, 60 euro. De bars zijn hier opvallend goedkoper dan in Frankrijk, wat niet gezegd mag worden van de campings: hier betalen we bijna 25 euro per nacht.
In die bar lag de vloer nog steeds bezaaid met allerlei papiertjes en peuken, hoewel er een asbak op de toog stond.

P7135250

(Foto Roger)

De televisie stond aan en het ging constant over de feestelijkheden ter gelegenheid van de overwinning van Spanje.

Nadat we nog wat gewandeld hadden, gingen we iets eten in 'El Morito'.

 

P7135262 (Foto Roger)

We zijn vroeger nooit in dat eetcafé binnen geraakt, gewoon omdat het steeds te vol zat. Nu waren er nog net twee barkrukken vrij. Alle tafeltjes waren bezet, en veel mensen stonden gewoon recht. Ook de verdieping, waar het eigenlijke restaurant is gelegen, zat vol.
Je kunt daar vrij goedkope 'raciones' krijgen, en de meeste mensen zaten (of stonden) dan ook te eten.

P7135257

(Foto  Roger)

Achter de lange bar waren wel 8 mensen aan het werk. Ongelooflijk hoe snel ze de bestelde schotels klaarmaakten, ze soms heel kunstig versierden, zonder elkaar tegen het lijf te lopen (want het was er vrij smal). Als je vanaf een tafeltje iets bestelde, vroeg een van de barmannen jouw naam, en zodra jouw gerecht klaar was, riep hij jou naar de toog om het te komen halen. En telkens als een barman een fooi kreeg, luidde hij een bel. Om de mensen eraan te herinneren dat een fooi geven echt mocht? Misschien wel, want wij wilden de bel ook eens voor ons laten luiden en gaven 1 euro fooi bovenop de 12, 50 euro die we betaalden voor twee heel copieuze 'revueltos' (roerei met champignons en kaas voor Roger, met aardappelen en hesp voor mij), brood en twee biertjes. Zoals meestal heb ik mijn revuelto  niet op gekregen.

P7135258

(Foto Roger)

Daarna gingen we nog eens naar de paseo, waar we even rustten op een bank onder treurwilgen en lindebomen. Daar stonden enkele mannen te babbelen en soms te zingen terwijl ze bier uit een grote fles dronken.

P7135264

(Foto Roger)

Van daar liepen we naar de Plaza del Mio Cid,

P7135263

(Foto Roger)

om uiteindelijk terug naar de Plaza de Espana te gaan om er de bus te nemen.

Sinds gisteren hing er aan de sanitaire blok een bericht dat zei dat vandaag het water zou afgesloten worden tussen 16 en 18 uur wegens desinfectie. Ongelooflijk hoeveel mensen we hebben zien naar die blok gaan, er schrikken omdat de deuren gesloten waren, een andere sanitaire blok opzoeken, daar hetzelfde ervaren, en zelfs de moeite niet doen om te lezen wat er op dat bericht stond (en het stond er echt niet alleen in het Spaans). Een man ging afwassen en stelde vast dat er geen water uit de kraan kwam. Ook hij keek zelfs niet naar dat bericht, probeerde een andere kraan, merkte dat hij weer bot ving, en uiteindelijk heeft hij zijn vaat gedaan met afwasmiddel en de laatste druppeltjes water die uit elke kraan kwamen. Roger en ik lagen bijna krom van het lachen. Want, ik was gaan kijken wat hij deed met zijn vaat (onder het mom van vuilnis wegbrengen), en echt, hij deed de vaat met druppels water! Misschien riskeerde hij een rammeling vanwege zijn vrouw als hij niet met een schone vaat terug naar zijn tent keerde?

Deze avond, heel laat, hoorden we muziek in de verte, en daarna vuurwerk. Ik herinnerde me dat ik vandaag een publiciteitswagen had gezien en dat daaruit weerklonk dat op de Plaza de Toros (die kennen we niet) van alles te doen zou zijn deze nacht.

Deze avond heb ik nog gelezen in dat boek van Thomas Merton, en ik hoorde, zoals telkens als we hier kamperen, geregeld de klokken van de Cartuja de Miraflores. Soms denk ik (en eigenaardig genoeg, vaak als we in Spanje zijn) dat ik eigenlijk in een klooster hoor!:-)

En ik lees ook voort in ‘De winners’ van Aster Berkhof, waar ik een serieuze psychologische fout in vond. Eigenaardig genoeg dezelfde fout als ik vond in het manuscript van de roman van Boudewijn Knevels die ik destijds heb nagelezen. Ik spreek wel degelijk over het manuscript, want in de definitieve versie is hiermee rekening gehouden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten