maandag 12 juli 2010

Burgos

Deze middag, met een temperatuur van rond de 27°C,  namen we de bus naar het centrum van Burgos. Vroeger was de eindhalte vlakbij de Plaza del Mio Cid, en van daar kennen we onze weg heel goed in de stad. Maar nu stopte de bus aan de Plaza de Espana, waarschijnlijk omwille van de wegenwerken die aan de gang zijn vlak bij de Plaza del Mio Cid. Ik was dus even de kluts kwijt toen ik uitstapte en al die moderne flatgebouwen zag. Die kant van de stad kennen we immers niet, en we hadden geen plattegrond bij. Gelukkig liep Roger intuïtief richting oude stad en weldra zagen we de prachtige kathedraal boven de huizen uittoren. We worden altijd naar die buurt gedreven als we in Burgos zijn. Het is dan ook de meest levendige buurt, met heel veel bars, winkels, de plaza Mayor, de plaza de la Libertad en de plaza de la Catedral.

P7125216 (foto Roger)

Burgos telt, buiten die kathedraal waarbinnen je jammer genoeg geen foto's mag maken, nog veel andere prachtige kerken.

Het duurde niet lang of we wilden ons 'stamcafé' nog eens bezoeken, de 'Mejillonera'. Telkens als we in Burgos zijn, gaan we er even iets gebruiken. Je kunt er mosselen eten op vijf verschillende manieren bereid en patatas bravas. Het cafeetje zat weer goed vol. Nog steeds moet je er blijven rechtstaan: geen barkrukken of stoelen.

P7125214

(foto Roger)

Alleen een paar lege biervaten voor wie echt liever gaat zitten. Een heel lange bar en daaronder een soort goot. Die dient om alle afval in te gooien, zodat de vloer niet te smerig zou worden. De laatste keer dat we in de Mejillonera waren, leek dat nog niet te helpen: bijna alle servetten, peukjes, enzovoort werden nog gewoon op de grond gesmeten. Maar dit jaar viel het me op dat de mensen meer gebruik maakten van de goot.

P7125215

(foto Roger)

Voor het eerst bestelde ik daar een biertje (normaal neem ik een wijntje) en dat vond ik niet lekker: bleek dat het Heineken was!

Daarna wandelden we nog even op de 'paseo' langs de Arlanzon, bewonderden nog eens een van de vroegere stadspoorten, de Arco de Santa Maria.
P7125223

(Foto Roger)

Omdat ik honger kreeg, gingen weer iets drinken in de Mejillonera en namen er patatas bravas bij. Daarna kuierden we verder door de mooie straten, met de negentiende eeuwse huizen die bijna allemaal glazen balkons hebben. Hier en daar staan nu in de stad levensechte beelden: een vrouw die kastanjes poft, een meisje dat zich buigt over de reling aan de Arlazon, een ouder echtpaar op een bank.

P7125232

P7125233

(foto’s Roger)

Ondertussen was de temperatuur weer tegen de 30°C opgelopen (het was siësta: alle winkels en veel bars sloten hun deuren). Op de plaza Mayor bleek nog een heel groot café-restaurant met airco open en we bestelden er een jarra bier, waar we (veel) olijven bij kregen.

P7125227

(foto Roger)

En zodra de winkels weer opengingen, keken we uit naar een zwaard. We hebben er een heel mooi gevonden.

Rond 18 uur namen we de bus terug naar de camping, waar nu weer veel tenten en caravans stonden. Onder andere een of andere Franse jeugdgroep met hun leiders, waarvan er een met zijn gitaar en zijn valse stem de jongeren aan het zingen zette. Ze zongen wel allemaal bekenden Franse deuntjes en ondanks de valse noten had ik wel zin om mee te zingen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten