dinsdag 17 augustus 2010

Verboden te roken!

Wat zijn wij Vlamingen toch braaf en volgzaam!!!

Deze avond was ik op een bestuursvergadering van de KVLS en die heeft nogal lang geduurd: onder andere omdat we het hadden over subsidies (en ik heb al vaak gezegd dat ik die eigenlijk zou willen afgeschaft zien, maar dan ook het deel dat wij daarvoor betalen in onze belastingen). Maar waar ik nog niet over nagedacht had, is het feit dat we ook de ambtenaren betalen die in hun functie ellenlange formulieren moeten opstellen die daarna moeten ingevuld worden door de verenigingen die subsidies aanvragen. En als  je mijn model zou volgen, verliezen al die ambtenaren hun job natuurlijk…

Afijn, het werd een lange (maar zoals meestal) leuke vergadering: er was tussendoor veel plaats voor humor.

Deze keer was het Roger zijn beurt om te rijden en we hadden dus Boudewijn Knevels meegenomen. Boudewijn is onlangs 65 geworden en wilde dat nog effen vieren in Mettekoven. We dronken dus nog een paar pinten in het Martenshof.

Het is daar, zoals waarschijnlijk, gezien onze Vlaamse volgzaamheid, overal binnenkort, ‘verboden te roken’. Nu, ik kan dat wel aan, zozeer verslaafd ben ik niet. Maar ik heb wel een ‘oraal complex’: ik moet altijd op iets knabbelen. En dus was ik enerzijds wel blij dat we  nootjes en pinda’s bij ons bier kregen, maar toen ik begon in te zien dat ik constant aan het knabbelen bleef, dacht ik dat een sigaretje mij toch wat zou in toom houden.

Want, blijven eten, gewoon uit verslaving, lijkt me even erg als roken! En je wordt er ook nog dik van!

Dus, na samenspraak met Roger en Boudewijn, stak ik gewoon een sigaret aan. We waren immers de laatste klanten, wie zou daar dan nog om malen?
Maar o wee, ik kreeg onmiddellijk de boodschap dat daar niet mocht gerookt worden!

Ik deed toen zoals ik in Frankrijk (daar bestaat hetzelfde rookverbod) had zien doen: ik ging met mijn sigaret half uit de deur staan, zodat ik nog kon luisteren en praten met Roger en Boudewijn. Maar nee, dat was ook niet goed: ik moest helemaal ‘buiten gaan roken’ , want anders riskeert het etablissement een boete (na middernacht in zulk klein dorp??).

Waarom aanvaarden we toch die bemoeiziekte van onze overheid?

Zijn wij dan toch zo laf  en volgzaam? Ik herinner me dat in Spanje (waar de meeste mensen meer dan 90 jaar oud worden) dat rookverbod serieus werd gecounterd!

En de Fransen hebben hun eigen, specifieke, trucs om dat rookverbod te ontwijken.

En wij,Vlamingen? Weer te braaf en te volgzaam?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten