donderdag 2 september 2010

Limburg, Antwerpen,Limburgse monografieën en Mathieu Vinken

Deze avond organiseerde Heemkunde Groot Heers een geleid bezoek aan Tienen. Ik heb Roger niet vergezeld, want ik had werk voor de boeg (en trouwens, het kan geen kwaad mijn verstuikte voet nog even te laten rusten voor we volgende week gebruik maken van het ‘huwelijkscadeau’ van Elvira en Geert: een paar dagen in La Vancelle, in de Elzas, met ontzettend veel wandelmogelijkheden).
Roger vertelde me nadien dat hij onder andere de Renwa’s heeft meegenomen (er wordt met zo weinig mogelijk auto’s gereden) en dat ik de groeten had. Jammer dat ik ze niet heb kunnen ontmoeten: ik heb nog zoveel vragen over de Renwa-kant van mijn familie.
En ik heb ondertussen gezwoegd aan de lay-out van de monografie over Mathieu Vinken. Ik had (eindelijk!) de nodige illustraties aangekregen, moest trouwens voor het scannen van sommige zaken wachten op Roger zijn thuiskomst (tja, door omstandigheden -  of door luiheid? – kan ik nog niet om met een scanner). En daarna, rond 23 uur, heb ik alles in orde kunnen brengen, na nog een uitgebreid en zeer verhelderend telefoontje met Jan Gerits, de hoofdredacteur van de Limburgse monografieën!

Bijna telkens als ik zorg voor de laatste redactie en de lay-out van een Limburgse monografie, verwondert het mij dat ik daarvoor gewoon niets wist over de schrijver waarover het gaat.  Werd Limburg dan toch als een achterlijke provincie beschouwd? En is dat nog het geval nu?

Ik herinner me nog heel goed dat ik in mijn Antwerpse leven ooit leerlingen van Sint-Lievens en Sint-Lutgardis heb vergezeld op een uitstap naar de mijn van Beringen. Heel fijne herinneringen trouwens. Maar, wat mij nu heel vaak weer te binnen schiet, is een ‘mop’ die één leerling tijdens de busreis debiteerde: ‘Het langste Vlaamse woord, wie kent dat?’ Antwoord: ‘Een hoooooond’! Op z’n Limburgs dus!

Wel grappig, want inderdaad, dat valt me ook op, hier spreken ze veel trager dan in Antwerpen, en ook ‘slepender’.  Maar, als ze standaard Nederlands spreken, dan doen ze het goed, terwijl een Antwerpenaar meestal nog steeds zijn accent bewaart!

Vrienden Antwerpenaars van mij, hou dus eens op! Jullie zijn absoluut niet meer waard dan Limburgers, wat jullie ook denken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten