dinsdag 2 november 2010

Boekenbeurs in Antwerpen

Mijn eerste boek werd uitgegeven in 1994 bij Zuid&Noord (de uitgeverij bestaat niet meer) en sindsdien mocht (moest) ik tot enkele jaren geleden (gratis) naar de boekenbeurs.

Ik vond het wel leuk dat ik daar ongeremd kon praten met mijn uitgeefster, met de secretaris van de uitgeverij, enzovoort, maar zodra ik ‘onze’ stand verliet, voelde ik me er niet goed. En dat was ook zo voor ik de stand van Zuid&Noord bereikte als ik de beurs binnenkwam. Ik heb het ooit zo verwoord tegenover de toenmalige secretaris van Zuid&Noord: ‘Voor ik de stand had bereikt, voelde ik me gedwongen om, bijna zonder lucht, me in te beelden dat ik boven iedereen zweefde. Anders was ik nooit op onze stand geraakt, dan was ik zeker flauw gevallen!’

En dankzij Z&N heb ik natuurlijk destijds ook vaak de ‘vooropening’ meegemaakt.  Ik mocht telkens zelf mensen uitnodigen. Dat heb ik gedaan: mijn zus, onze kinderen, en uiteraard Roger.

Maar… Buiten het feit dat ik me daar op die boekenbeurs nooit echt goed voelde (door de drukte waar ik niet van hou, maar ik moet toegeven dat het er op een vooropening iets minder druk aan toe gaat dan tijdens de beurs zelf) had ik ook het gevoel van ‘hier lopen voornamelijk mensen rond die zichzelf belangrijk vinden en die willen gezien worden’.

Ik heb de laatste tijd heel veel uitnodigingen gekregen voor de boekenbeurs: voorstellingen van boeken (van meer of minder gekende auteurs), lezingen, enzovoort. Ik heb me telkens verontschuldigd. Nu het niet meer hoeft (Free Musketeers is een Nederlandse uitgever en heeft dus niet veel te zoeken op die opgezweepte boekenbeurs in Antwerpen) wil ik daar liefst niet meer naartoe!

Aan alle mensen die mij uitgenodigd hebben, sorry! Maar hier ga ik echt ‘egoïstisch’ zijn en als het van mij afhangt, je ziet me nooit meer op die boekenbeurs . Ik heb er zelfs het geld niet voor over (want  vermits Zuid&Noord niet meer bestaat, zou ik zo’n bezoek nu zelf moeten betalen).

En zelfs de drankjes die er te verkrijgen zijn en mijn ongemakkelijk gevoel op die beurs zouden kunnen wegspoelen, kosten te veel (idem voor de hapjes en de broodjes).

En je mag er zelfs niet roken!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten