maandag 8 november 2010

Heemkunde

In oktober 2008 vierde Heemkunde Groot Heers zijn tienjarig bestaan. Op de feestelijkheden had Roger ook een ‘stand’ waar hij aan de hand van foto’s van werktuigen enzovoort  mensen er wilde toe brengen in hun dialect te vertellen over hoe het er vroeger aan toe ging. Gisteren avond heb ik de audio-opnames nog eens mogen beluisteren, en echt, het is interessant! Niet alleen op taalgebied, maar ook op gebied van heemkunde in het algemeen.

 

Roger en ik bedachten dat het misschien de moeite zou lonen daar een audiovisuele presentatie van te maken waarbij bij elke (drukke) commentaar de afbeelding te zien is die het gesprek heeft uitgelokt. Maar hoe beginnen we daaraan? Is daar een specifieke software voor nodig?

‘Kindjes’ (en anderen), als jullie het weten, vertel het ons even! Elke  foto mag dus pas verschijnen als de drukke besprekingen van de vorige foto ophouden.

2 opmerkingen:

  1. Ik denk dat je met Powerpoint al vrij ver geraakt. Je kunt namelijk ook audio toevoegen aan een Powerpoint-presentatie. Het eenvoudigst is wellicht als de stukjes audio per onderwerp als apart MP3-bestandje worden opgesplitst. Dan kan je per slide het bijhorende audio-bestandje invoegen.


    Als het gewoon één groot audio-bestand is, gaat dit ook, maar dan moet je de timing van de slides instellen op basis van de lengte van de relevante stukjes.

    Nog een andere manier zou wellicht zijn om de audio niet in de Powerpoint-presentatie te steken, maar in de eigen speler af te spelen (manueel op te starten samen met de slideshow). Ook hier moet dan natuurlijk de timing van de slides worden ingesteld.

    Enkele relevante links met meer uitleg:

    http://www.pptfaq.com/FAQ00047.htm
    http://office.microsoft.com/en-us/powerpoint-help/time-slides-with-a-timer-HP005195255.aspx
    http://www.cadtutor.net/dd/power/mp3/mp3.html

    Veel succes

    Tijl Vereenooghe
    Heemkunde Vlaanderen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel fel bedankt, Tijl! We gaan het echter eerst proberen met Windows Live Movie Maker, zoals onze dochter voorstelde (zie mijn post van vandaag). Zoals je daar kunt lezen, heb ik het even uitgeprobeerd (nee, dat schrijf ik er niet bij, wel dat het zichzelf uitwijst) met willekeurige foto's en geluiden. Het lijkt me op die manier vrij gemakkelijk te doen. Want het is idd één groot audio-bestand en met dat programma lijkt het mij op eerste gezicht veel duidelijker waar weer een andere foto moet komen. Moest het niet lukken, dan kom ik jouw reactie herlezen en proberen we het met Power Point. Nogmaals: bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen