donderdag 2 december 2010

De ondergang van beschavingen, het ineenstorten van de economie enzovoort

Ik wilde eerst schrijven ‘de teleurgang van beschavingen’ maar ‘teleurgang’ blijkt een Vlaams woord te zijn.  Vermits ‘teloorgang’ even Vlaams lijkt te zijn en ‘ondergang’ hetzelfde zegt, heb ik maar gekozen voor het correcte Nederlandse woord! Glimlach

Roger wees me vandaag op een zeer interessante blog:

http://www.dailymotion.com/video/xfssy1_paul-jorion-le-temps-qu-il-fait-le-26-novembre-2010_news .

Waarin Paul Jorion onder andere spreekt over die zaken.

Het is echt boeiend (maar ook angstaanjagend) om naar te luisteren (je moet wel een beetje Frans begrijpen). Helaas, ik heb echt geen auditief geheugen, en kan dus het betoog niet in enkele zinnen navertellen.

Dat gebrek aan auditief geheugen van mij speelt me vaker parten. Bij elke lezing waar we naartoe gaan, ben ik echt gebaat met een schriftelijke, liefst goed gestructureerde,  ‘samenvatting’.
En dat heb ik deze avond wel gemist tijdens de lezing over de adel in Haspengouw, aangeboden door Heemkunde Groot Heers. Ik kan de lezing dus ook niet in enkele woorden navertellen. Maar gelukkig heeft Roger op Google een van de twee boeken gevonden waarop de lezing gebaseerd was: ‘Miroir des nobles de la Hesbaye’. Gratis te downloaden in PDF-formaat. Misschien moet ik dat eens doen.

Het heeft weer gesneeuwd, heel lichtjes, maar de hele dag. In het terugkomen was ik weer heel bang in de auto, hoewel de sneeuw had gezorgd voor prachtige landschappen. Zeker ‘s nachts is het zo mooi, die witheid die afsteekt tegen de zwarte lucht.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten