dinsdag 4 januari 2011

Vrienden

Vandaag kregen we een telefoontje van die zieke vriendin van mij die nu in Gent woont. Enkele weken geleden (lang voor we wisten dat Roger zou geopereerd worden) had ik haar nog eens proberen op te bellen maar ze nam nooit op. Omdat ik vreesde dat ze nog wat zieker was geworden, en omdat ze geen e-mail heeft, heb ik haar toen een brief geschreven. Waar ze nog niet op had geantwoord; maar om eerlijk te zijn, ik dacht er ook niet meer aan de laatste dagen.

Bleek dat ze net die dag dat ik de brief had geschreven ten dode was opgeschreven: longontsteking en hartfalen. Terwijl ze op de intensieve afdeling van een ziekenhuis in Gent lag, hadden de dokters haar zoon en dochter gewaarschuwd dat ze het niet zou halen. Maar haar levensdrang bleek weer heel sterk, want op 24 december, net toen Roger werd geopereerd, werd zij ontslagen uit het ziekenhuis.

We hebben lang gepraat. Over de dood natuurlijk. Omdat zij ‘niet zoals ik een filosofie errond heeft’ (zo zegt ze dat) is haar angst voor die passage soms bijna ondraaglijk. We praatten ook over al onze vrienden die al zijn ‘overgegaan’: Dirk Lambrechts, Colette, Els, Dirk Van Esbroek, Eddy, de vriend van Seany, Fred Derricks, Wannes Van de Velde, Walter De Bock, en zoveel anderen. En dus kwam onze jeugd met een hele resem aan plezierige herinneringen ook aan bod (zij is 12 jaar ouder dan ik en is nu 73, een jaar ouder dan Roger zijn moeder toen die stierf). Het deed me deugd eindelijk haar stem nog eens te horen.

‘Jessyke,’ zei ze, ‘ik ga je waarschijnlijk nooit meer ontmoeten. Maar we blijven contact houden hé?’ En of we dat zullen doen!

We kregen ook een telefoontje van mijn broertje die zaterdagmiddag zou langskomen. En van Liliane die met Paul vrijdag even op bezoek zal komen.

En Rogers huisarts kwam even langs. Hij raadde Roger aan een beetje te gaan wandelen. Op die raad had ik gewacht! Ik vond al een poosje dat Roger aan korte wandelingen toe is, maar hij wilde liever het advies van de dokter afwachten. Dus, vanaf morgen beginnen we voorzichtig weer buitenhuis te komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten