vrijdag 11 februari 2011

Filmpje over Oud-Rekem en taal

Nee, we zijn vandaag niet naar Oud-Rekem gegaan: onze wandeling beperkte zich weer tot een half uurtje in Borgloon tussen twee regenbuien en twee vertalingen door.

Maar… ik kreeg van Hendrik (per e-mail) commentaar op mijn postje ‘Katarakt en taal’. Eigenlijk terecht: in dat filmpje waren alleen de snoeiers rasechte Limburgers. ‘Maar ja,’ antwoordde ik hem, ‘er bestaat geen film over Limburg waarin gesproken wordt zoals de meeste Limburgers nu spreken!’

‘Maak dan zelf een filmpje, hé!’, was zijn antwoord. Tja, begin daar maar eens aan!

Deze avond ging ik weer kijken naar die video over Katarakt en Haspengouw (en ik laat de link op dat postje: zo zien jullie ook hoe mooi Haspengouw is) en viel daar op iets over Oud-Rekem.

Ik denk dat het 1997 was toen we de gemeente leerden kennen, omdat Elvira daar deelnam aan opgravingen in en rond het kasteel. Ik herinner me dat langs de laan waaraan het kasteel gelegen is, ons ‘tuinkabouters’ opvielen, op een ludieke manier opgesteld rond bomen met een ‘kabouterpoortje’. Dat vond ik toen heel leuk en speels. Later, toen ik lid werd van de KVLS, leerde ik Louis Brans kennen, en vernam ik dat hij de auteur was van de tafereeltjes.

Nog veel later gingen we met de KVLS, na een Algemene Vergadering, Oud-Rekem bezoeken, onder de leiding van Louis Brans.

Oud-Rekem is echt prachtig. Daarom klikte ik op de link naar het filmpje… En daar kreeg ik wat Hendrik mij verweet niet gebruikt te hebben! Glimlach

Hier hoor je hoe ze spreken in Limburg. Oké, de intonatie verschilt een beetje van gemeente tot gemeente, maar over het algemeen is het toch veel gemakkelijker te begrijpen dan bijvoorbeeld Antwerps!

Ja, lieve Hendrik, dat meen ik! Glimlach 

Geniet ook van het mooie Oud-Rekem!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten