woensdag 30 maart 2011

Elenasitten in de regen en dialecten

Elvira moest vandaag nog eens naar een opleiding en wij mochten weer babysitten. Elena leek me weer zo fel veranderd sinds vorige week. Veel alerter, nog actiever, en steeds bewuster. Nu lukt het haar nog vaker om de ring van een van haar muziekdozen vast te grijpen. Maar  niet altijd: ze lijkt de afstand nog niet goed te kunnen inschatten. En dan probeert ze voort met zoveel ijver en overtuiging dat ze van de  concentratie haar tongetje uitsteekt. Na zo’n uurtje ‘oefenen’ is ze  doodmoe. Dan huilt ze van miserie. Het enige dat dan helpt is haar in slaap wiegen en zodra ze haar oogjes heeft gesloten, haar voorzichtig in haar wieg leggen waar ze voor een paar uurtjes in slaap valt.

Haar fles heeft ze heel gemakkelijk en graag leeggedronken.

Roger en ik hadden niet veel te doen behalve ons geregeld met onze kleindochter bezighouden. We hebben dus een beetje gelezen.

In de Standaard las ik een stukje dat ging over het veelvuldig gebruik van dialecten de laatste tijd (in liedjes enzovoort). Ik ben vergeten wie de auteur was, maar zeer waarschijnlijk een taalkundige, want hij sprak over de verschillende taalregisters. Volgens de schrijver betekent het gebruik van dialecten in bepaalde situaties geen gevaar voor de standaardtaal. Ik geloof niet dat hij gelijk heeft wat de Vlamingen betreft. Oké, ik merk dat Roger soms (zelden) nog dialect gebruikt in zijn gesprekken met zijn zussen, en ook heel af en toe met mensen van hier. Maar hij zal dat nooit spreken in het bijzijn van iemand die dat dialect niet machtig is. En precies dat kan niet gezegd worden van elke Vlaming. Integendeel: las ik een poosje geleden zelfs niet dat in bepaalde steden dialectlessen werden aangeboden aan anderstaligen? Als er dus inderdaad een trend is naar weer plaatselijke talen in besloten gezelschappen, dan komt die trend voor Vlamingen veel te vroeg. Elke Vlaming is immers nog niet zo ver dat hij spontaan op de standaardtaal overstapt als er ‘vreemden’ in het gezelschap zijn.

Ik heb deze avond ook gekookt (couscous) voor al dat volkje (Zeger is ons ‘s avonds ook komen vervoegen). Omdat ik mijn eigen recept niet bij de hand had, heb ik op Elvira haar PC Google geraadpleegd. Ongelooflijk hoeveel couscous-recepten ik gevonden heb waar geen kikkererwten aan te pas kwamen!

Uiteraard rookte ik af en toe een sigaret op het terras. En meestal was dat in de regen: het heeft met momenten echt gegoten vandaag. Vandaar dat we geen wandeling hebben kunnen maken.

Van heel ons (vroeger) gezin hebben we weer Hendrik en Anneke moeten missen. Het is waar, wat Hendrik zei in een mail deze avond: zij wonen te ver om eventjes op een avond bij ons te kunnen zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten