zaterdag 4 juni 2011

Naar Saint-Jean de Maurienne

Zaterdag 4 juni 2011

Deze ochtend leek iedereen op de camping tegelijk wakker te worden om 8 uur. Geroep, lawaai, geluid van vertrekkende motoren, en uiteraard het sanitair overvol. Waarom willen mensen meestal alles op hetzelfde uur doen?
Wij wachtten tot de douches vrij waren, pakten in en rond 11 uur vertrokken we. Geen route des crêtes of du vin, geen grand Ballon deze keer: we wilden naar Saint-Jean de Maurienne in de Haute Savoie. Roger vooral, want daar worden de Opinel-messen gemaakt.

Ik wilde langs Besançon rijden, maar Roger volgde de aanwijzingen van Eva... Die ons over Zwitserland deed rijden. Aan de douane moesten we een vignet van 40 euro kopen. Het is dan wel voor maanden geldig, maar wij zouden maar een paar uur in het land zijn. Dat maakte ons een beetje slecht gezind en we vergaten bijna te genieten van de bergen, de zachtglooiende bergweiden, de hoogvlaktes en de valleien.

Na een picknick op een onaangename parking, reden we Franstalig Zwitserland binnen. En daar verlieten we even de snelweg om een rustplek te zoeken. We vonden die op de parking van de nationale paardenfokkerij. Terwijl Roger even een dutje deed, liep ik er wat rond (de toegang was vrij). Omdat ik geklepper hoorde, keek ik naar boven en zag wel 8 ooievaarsnesten op de daken van de gebouwen!

P6048111

P6048112 (Foto’s Roger)

Later ging ik nog een kijkje nemen samen met Roger en ik las dat die ooievaars worden aangetrokken: men voedt ze. Een daarvan, 'Max', is geringd en men kan zijn vlieggedrag volgen op het Internet.

Kort daarop zagen we de Alpen voor ons opdoemen en even later waren we weer in Frankrijk. De toppen van de bergen waren omhuld door wolken, daardoor priemde geregeld dezon die de sneeuw bovenop de rotsige flanken. Een zeer mooi kleurenspel gaf dat!

We zaten nu in de Haute Savoie en de péages begonnen elkaar op te volgen. Samen weer voor meer dan 18 euro! In Saint-Jean besloten we nog even verder te rijden naar het bergdorp Toussuire (op 1637 meter hoogte). Daarvoor volgden we de vallei van Arven, doorkruisten we enkele piepkleine dorpjes. Weiden vol schapen, enkele ezels, besneeuwde bergflanken: het was erg mooi!

Toussuire bleek echter een toeristisch skistation... en de camping leeg. Wij dus terug naar Saint-Jean waar we nu op de camping municipal zitten. Veel wind, maar nog niet echt koud. En zicht op de Alpen. Hier is Wifi. We hebben recht op 2 uur verbinding deze avond: straks beantwoord ik eindelijk wat mails en probeer ik dit te posten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten