woensdag 20 juli 2011

CD&V is gezwicht!

Zeger is al hier! Glimlach De andere kinderen volgen morgen!

Na enkele afleveringen van “Friends’, vlak voor Zeger ging slapen (hij voelde zich wat ziekjes)  hoorde ik dat de CD&V is gezwicht.

Ik weet niet veel af van politiek. Daar zorgde mijn vader wel voor: ik mocht als kind van een “nieuwe” Franstalige (in feite waren zijn ouders dat, hij sprak oorspronkelijk praktisch alleen Frans) zeker niet flamingant worden. Dus werd mij ingelepeld dat Vlamingen toch echt onredelijk waren: ‘Laat toch iedereen de taal spreken die hij verkiest’, herhaalde mijn vader constant. En als Franstalig kind dat verplicht werd dat moeilijke Nederlands te leren, gaf ik hem volkomen gelijk. Tot ik op de KUL (waar ik me had ingeschreven tegen de zin van papa die verlangde dat ik naar de UCL zou gaan) mensen ontmoette die me een beetje meer uitleg gaven over de werkelijke problemen, tot ik via de peter van mijn vader, “nonkel Theo”, begreep dat wij niet van alle tijden Franstalig waren geweest, en papa begon in te zien dat ik dikwijls de kant van die toch zo vreselijk veeleisende Vlamingen begon te kiezen.  Hij heeft me proberen af te brengen van die afschuwelijke neiging, maar ik ging steeds meer nadenken en besefte toen pas hoe vaak papa  Vlamingen ertoe had gebracht Frans met ons spreken. En hoe slecht onze Franstalige vrienden over het algemeen Nederlands spraken, dit in tegenstelling tot mijn Vlaamse vrienden die allemaal behoorlijk Frans spraken, maar tegelijk volgens mij te veel aan hun dialect vasthielden.

Ik besef ineens dat ik hierboven ongeveer het boek resumeer dat ik wilde schrijven over “Onze Lieve Heer kent geen Vlaams”. Maar nu weet ik ook dat er nog meer zaken in het spel zijn dan de taal (Roger heeft me een beetje politiek begrip bijgebracht).

En eerlijk: ik had van in het begin de indruk dat Di Rupo probeerde van de NVA af te geraken. Dat is hem gelukt, op een elegante, subtiele, Franse (of Italiaanse?) manier. Daarna leek de CD&V even te twijfelen… Maar ik vermoedde al van in het begin dat de partij zou zwichten… voor de postjes?

En nu een vraag van de politiek-onwetende die ik eigenlijk nog steeds ben: is het normaal dat er in deze “democratie” een regering wordt gevormd zonder de NVA?

P.S. Zusje, ik weet dat je bij het lezen van deze post zult terugdenken aan hoezeer jij als Franstalige hebt afgezien (veel meer dan ik) in die Vlaamse school in Merksem. Over die vernederingen zou ik ook  geschreven hebben in dat boek van mij! Maar hoe erg het ook was voor ons, ik begrijp het nu! Ik heb het je al gezegd en geschreven: die Franstalige familie van ons deed amper moeite om Nederlands te spreken. En dat mag je uitbreiden tot bijna heel de Francofonie in België. Maar Vlamingen moesten wel veel moeite doen om de taal van hun zuiderburen te spreken. En daarbij nog veel geld aan hen afgeven. Die problemen voelden Vlamingen al aan in onze kindertijd. En het is menselijk, maar niet goed volgens mij, dat men dan reageert door kleine meisjes, zoals wij toen waren, te intimideren en te kleineren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten