donderdag 29 september 2011

Over heemkunde, nationalisme, hagen scheren en een wandelingetje

Vandaag heeft Roger eindelijk een deel van onze heg geschoren. En ik voelde wel dat het te zwaar wordt voor hem: misschien moeten we toch echt eens aanspraak maken op Roger zijn rechten als gepensioneerde? Hij kan immers via het OCMW iemand anders die klusjes laten klaren.

En daarna wandelden we een goed half uur in en rond Engelmanshoven. Roger heeft geen foto’s gemaakt, maar vertelde me wel constant welke kerktorens hij zag aan de horizon, terwijl ik soms echt niet meer wist waar we precies waren. En het was warm! Tot 28°C in deze buurt!

Deze avond was het weer (en de laatste keer) les, gegeven door Rombout Nijssen,  in ons heemkundelokaal.  Over de parochiale doop- en begrafenisregisters van Mechelen-Bovelingen (deelgemeente van Heers), én, het aller interessantste, over een soort schrift dat de pastoor bijhield over wat hij moest vertellen en aankondigen vanop de kansel. Dat was echt boeiend, want eigenlijk stond daar het hele (verenigings) leven van een dorp in vervat.  Deze keer kregen we geen “huistaak” tenzij, voor wie het kon, onze vorige “huistaken” via  e-mail op te sturen naar Rombout.

Terwijl Roger deze ochtend de heg snoeide, heb ik heel even diagonaal gelezen in “Kort Manifest”, één van de bladen waarop we geabonneerd zijn. Er stond een stukje in van Jaak Peeters over  nationalisme. En (maar, ik herhaal, ik heb nog maar de kans gehad om heel diagonaal te lezen), ik denk dat ik ook een nationalist ben. Oké, ik heb heel veel interesse voor andere culturen. Maar dat kun je pas hebben nadat je jezelf hebt gesitueerd. Of niet?

Al is het ook zo dat ik soms Vlamingen allerlei verwijten toeslinger (ze zijn te tam, ze verzorgen hun taal niet) en Franstaligen (waar ik ben mee opgegroeid) dan weer verwijt dat ze zich (meestal) nergens willen aanpassen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten