zaterdag 22 oktober 2011

Opheers en huishoudtaken

Vandaag was het de beurt aan Opheers om ons bezoek,  gewapend met ons fototoestel, te krijgen. Ook niet echt een mooi dorp omwille van de lintbebouwing. Maar weer met enkele heel mooie gebouwen.

Terwijl we in een zijstraat van de hoofdweg naar de Sint-Laurentiuskapel liepen, zagen we een vrouw haar stoep en de gevel van haar huis schoonmaken. Roger maakte de nodige foto’s en we liepen terug naar de Opheersstraat.

Opheers, Kapelstraat: Sint-Laurentiuskapel

Opheers, Kapelstraat: Sint-Laurentiuskapel Foto’s Roger

Onder weg werden we aangesproken door die huisvrouw. En op de stoep van  haar huis, dat blonk als een juweel, vertelde ze ons over haar leven. Volgende woensdag is ze 55 jaar getrouwd. Ze is 74 jaar, heeft twee zonen en een dochter, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Haar man (77 jaar) en haar dochter wandelen graag, maar omdat zij hartproblemen heeft, kan zij hen niet meer volgen. Maar dat vindt ze niet erg: terwijl zij lange tochten ondernemen, gaat zij even de velden in richting Batsheers met hun hond.  Ze vergeleek ook het leven van vroeger en nu, en sprak over het feit dat vrouwen nu niet meer de kans krijgen om thuis te blijven voor hun kinderen. ‘Maar ja,’ voegde ze eraan toe, ‘ik heb ons salon pas kunnen kopen na 17 jaar huwelijk! En nu moeten ze alles hebben al bij hun huwelijk!’.
Wat ze daar zei is waar, maar ik denk dat je de zaken een beetje anders moet interpreteren. Een gezin met één enkele wedde kan praktisch geen flat of huis meer huren. Een gezin met twee wedden heeft dan weer vrij veel geld ter beschikking. Waarom zouden die mensen met dat geld dan niet kopen wat ze graag willen? Al kennen ze daardoor natuurlijk niet meer het gevoel waar die vrouw ook over sprak: zitten hunkeren naar salonmeubels zoals een peuter smacht naar een lolly.

Dat gesprek heeft meer dan een kwartier geduurd. En ondertussen bewonderde ik haar schoongemaakt huis. Soms zou ik willen dat ik ook een goede huisvrouw was, en dat ons huis ook zou “blinken”! Maar ik heb toch zulke hekel aan die huishoudwerkjes!

Roger en ik namen afscheid van haar en liepen verder naar de hoofdstraat waar Roger nog enkele foto’s maakte:

Opheers, Opheersstraat 111: hoeve "de Naveau". Er heeft blijkbaar een gebouw tegen deze gevel bestaan

Opheers, Opheersstraat 96: voormalig gemeentehuis en school

Opheers, Opheersstraat 98: voormalig gemeentehuis en school

Opheers, Opheersstraat 81: Herkenrodehoeve ook Grutmannhoeve genoemd

Opheers, Opheersstraat 88: Sint-Lambertuskerk Foto’s Roger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten