dinsdag 4 oktober 2011

Vaarwel Irène

Deze ochtend belde mijn moeder: onze Matadi-vriendin Irène is vorige vrijdag overleden in het rusthuis waar ze verbleef.

Sinds 2009 kwam ze niet meer naar de Matadi-reünie, maar de contacten bleven, per post (het was vooral zuster Godwine die geregeld naar haar schreef), via bezoekjes (dat was vooral de taak van Nany, Lily en Roger Beeckman) en telefonisch. De laatste jaren kon ze bijna niet meer praten, en toen Roger, Lily en mijn moeder Nany haar de laatste keer bezochten, vlak voor onze laatste Matadi-reünie, bleek ze pas serieus gevallen te zijn. Zoals ze me zo vaak aan  telefoon vertelde, herhaalde ze die dag haar verlangen om “naar hierboven te worden gehaald”. Ik hoop dat ze nu inderdaad haar dochter, haar echtgenoot, haar goede vriend Eugène, mijn vader, haar vriend Albert Brébois  (de vader van mijn Matadi-vriendin Sabine), Frank Roels en zijn ouders en broer en zoveel andere mensen heeft teruggevonden.

Irène Bourgeois – zoals ik haar noemde, met de familienaam van haar echtgenoot, maar haar meisjesnaam is Maillie – zou binnenkort 89 jaar zijn geworden, is in Congo geboren en opgegroeid. Ze was een van onze vrolijkste vrienden. Na het tragisch overlijden van haar enige dochter leek ze wel even door de hel te gaan, maar ze herpakte zich en was weldra weer degene die iedereen aan het lachen bracht. En tegelijk was ze heel diepzinnig en spiritueel, bezorgd om iedereen, altijd luisterbereid.

Tijdens mijn voorlaatste telefoongesprek met zuster Godwine (voorlaatste, want ik heb haar vandaag meteen het overlijden van Irène gemeld), spraken we nog over Irène en zuster Godwine zou haar weer een briefje sturen. Ze vertelde me vandaag aan telefoon dat ze dat briefje vandaag wilde posten: ‘zal ik het dan maar hemelwaarts sturen, samen met mijn gebed?’, voegde ze eraan toe.

P1040873
Irène met Victor Viroux en zuster Godwine op de reünie van 2005 (foto Roger)

IMG_2644

Irène met Victor Viroux, zuster Godwine en Simone Rodeyns in 2007  (foto Roger)

IMG_2645

Irène op de Matadi-reünie van 2 september 2007 (foto Roger)

P9073231

Irène op de Matadi-reünie van 7 september 2008 (foto Roger)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten