donderdag 24 november 2011

Google Street View

Heel lang geleden al hadden Zeger en Hendrik me Google Street View doen ontdekken. En ik vond het leuk: het liet me immers toe soms virtueel te reizen in mijn vrije tijd.

Sinds gisteren kun je ook in België virtueel reizen. En zeker twee mensen in een mail, en andere twee mensen tijdens het etentje van de KVLS deze avond klaagden daarover. Ook in kranten en op de radio las en hoorde ik dat veel mensen dat een schending van de privacy vinden. Omdat nu iedereen naar hun huis kan gaan kijken.
Wel, om te beginnen moet je al iemand zijn adres kennen om online naar zijn huis te gaan kijken, en als je dat adres hebt, is er veel kans dat je al naar dat huis bent geweest, of er eens naartoe zult gaan. Natuurlijk kun je nu ook virtueel door straten lopen die je nog niet kende, en op die manier mooie of minder mooie huizen ontdekken. Maar dat kun je ook in het “echte” leven zolang je nog kunt rijden of lopen. Dus zie ik niet echt waar het verschil ligt, tenzij natuurlijk dat Google Street View die wandeling ook mogelijk maakt voor mensen die niet meer kunnen lopen of rijden. O ja, er is nog een ander belangrijk verschil: Google Street View laat je niet toe te ontdekken wie in een bepaald huis woont. Als je op eigen benen door een straat loopt, kun je wel even gaan kijken naast de wel of niet goed gepoetste bel (dat verschil valt ook niet op tijdens een virtuele wandeling) wie in die riante villa of in dat krot woont.

Een ander argument tegen die nieuwe gadget was dat dieven nu gemakkelijker hun slag kunnen voorbereiden. Die zien dus op de Googlebeelden beter waar  ze kunnen binnenglippen dan wanneer ze geregeld langs het huis zouden lopen of rijden, en daarbij in het oog  houden op welke uren de bewoners meestal afwezig zijn?

Allemaal belachelijke argumenten vind ik dat dus. Als je echt niet wilt dat jouw huis gezien wordt, dan moet je maar zorgen dat het goed gecamoufleerd is: anders kan immers iedereen het zien die er voorbijloopt!

Voor mij is Google Street View echt een verrijking: stel je voor dat ik me ooit niet meer op eigen kracht kan voortbewegen: dan kan ik nog altijd wandelen en reizen via mijn pc.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten