donderdag 22 december 2011

Werkende huismoeders

Gisteren gingen we aperitiefhapjes kopen voor het Kerstfeest bij mijn broertje: hij en mijn zus Bie hadden immers afgesproken dat ik alleen daarvoor moest zorgen (we verdelen het werk). Eenvoudige klus dus voor mij, behalve dat, vermits ik graag hapjes eet, ik de neiging heb om te veel “amuses”, zoals ze nu zeggen in Nederland, te voorzien.

Ik vind het altijd raar hoe gemakkelijk en op welke manier Nederlanders vreemde woorden overnemen! “Amuse” komt natuurlijk van het Franse “amuse-gueule” of “amuse-bouche”. Als je het begrip “mond” (gueule of bouche) weglaat zoals in “amuse” wil het woord eigenlijk niets meer zeggen! Glimlach Ik denk dat Vlamingen er eerder “mondstreling” of “mondamusement”, of iets dergelijks zouden van gemaakt hebben.

Maar voor mij was het dus alles bij elkaar een eenvoudige klus. Ook al omdat ik net weinig werk had (idem vandaag trouwens, waardoor we eindelijk, ook omdat het eens niet regende, nog eens konden wandelen. Vrij kort, niet zo interessant, maar we vonden het wel bijna lente-zacht buiten).

Maar ik vroeg me af: hoe doen vrouwen dat die buitenhuis werken? Hoe deed ikzelf dat vroeger, toen ik nog les gaf?

En toen herinnerde ik me dat ik heel lang geleden eens deze redenering hield:

Huisvrouwen zouden van elkaar het huishouden moeten overnemen. Ze zouden elkaar dan wederzijds betalen, dezelfde som weer mogen aftrekken van hun inkomsten, en eigenlijk weer op nul uitkomen. Maar ons bruto nationaal product zou nogal de hoogte inschieten! Of maak ik hier een redeneringsfout?

En, verder redenerend over het huishouden en het buitenhuis werken, bedacht ik dat een huismoeder die uit gaat werken, ondanks de vele kosten voor bijvoorbeeld onthaalmoeder, schoonmaakster, strijkdienst enzovoort, nog wat geld over houdt. Ik hield in mijn redenering wel geen rekening met de eventuele aankoop van een tweede auto, en het feit dat je meestal meer kleren nodig hebt als je dagelijks tussen de mensen komt. Mijn vriend uit La Roche zei eens: ‘Veel vrouwen gaan werken om hun auto, benzine, werkvrouw, oppas, kleren, strijkdienst te kunnen betalen, allemaal zaken die ze nodig hebben om te kunnen gaan werken.’

Ja, maar ze gaan volgens mij ook werken omdat fulltime met het huishouden bezig zijn alles behalve boeiend is! Bedroefde emoticon

Geen opmerkingen:

Een reactie posten