woensdag 18 januari 2012

Geïmproviseerd vispannetje

Het koken moest vrij snel gaan deze avond. En ik wilde enkele etenswaren opgebruiken. We proberen immers zo weinig mogelijk eten weg te smijten! Maar wat doe je met een hoeveelheid diepgevroren Sint-Jacobschelpen die onvoldoende is voor een maaltijd en met eenzelfde aantal gamba’s? Natuurlijk verwerk je die in een vispannetje.

Ik heb een soort “court-bouillon” gemaakt met water, visbouillon, uien, een beetje wortel, droge sherry en peper (ik weet het: dat is niet het echte recept voor een court-bouillon, maar ik herhaal: het moest snel gaan).

In afwachting dat dat brouwsel zou koken, heb ik aardappelen geschild en in blokjes verdeeld, 250 gram champignons schoongemaakt en in reepjes gesneden, drie tenen knoflook gesnipperd, én de Sint-Jacobvruchten en gamba’s laten ontdooien in de magnetron. Ik heb ook 150 gram kabeljauw uit de diepvries gehaald, maar die heb ik niet doen ontdooien. Kabeljauw valt sowieso al snel uit elkaar.

Zodra de court-bouillon kookte, gingen de aardappelen en de kabeljauw erin.

Ondertussen stond op ons gasfornuis in een pan olijfolie op te warmen. Daarin fruitte ik de champignons en de Sint-Jacobschelpen samen met de looksnippers en een beetje “Herbamare”.

De kabeljauw werd eerst uit de bouillon gehaald, en dan pas deed ik de gamba’s in het kooksel. Ondertussen waren de champignons en de zeevruchten klaar en die gingen de vis in het vergiet vervoegen. De aardappelen kookten nog heel even, maar de gamba’s volgden al vrij snel de andere ingrediënten.

Met een scheutje koolzaadolie, een deel van de bouillon en een beetje bloem heb ik snel een sausje gemaakt. Daar heb ik een goede scheut sojaroom aan toegevoegd en vrij veel peper (weer om de bijna zoete smaak van soja te verdoezelen). De aardappelen en de vis gingen weer in de saus, de champignons, Sint-Jacobvruchten en gamba’s volgden vlak voor het opdienen.

Even heb ik nog getwijfeld of ik dat gerecht zou laten gratineren, maar, nadat ik er even van geproefd had, besloot ik het zo te laten. En Roger vond het heel lekker! Ik ook trouwens! Glimlach

Geen opmerkingen:

Een reactie posten