woensdag 1 februari 2012

Koud!

Nooit meer dan -5°C vandaag, én een strakke Noord-oostenwind, die het nog kouder deed aanvoelen: heel koud dus! Deze nacht worden temperaturen van onder de -10°C verwacht in deze streek. Ik weet het, vorige winter was het nog kouder, en dat langer dan nu (voorlopig?) voorspeld wordt op mijn smartphone, en zelfs op de radio (hoewel, die laatste voorspellingen gaan niet zo ver). En toen moest ik gelukkig toch niet buiten slapen (hoewel, op kerstdag, toen ik in Hasselt was beland en daar een uur moest wachten op een – hypothetische - bus naar hier, ben ik er even bang voor geweest!).

Want buiten slapen bij deze temperaturen moet inderdaad heel pijnlijk zijn! Ik vond het lang geleden al zo erg wanneer ik bijvoorbeeld in Madrid na een vrij zachte nacht op een bank in de Retiro (tja, toen was dat nog mogelijk!) werd gewekt door de koude morgendauw.

Ik vind het dus vreselijk dat heel veel mensen geen dak boven hun hoofd hebben! En zelfs in de zomer is dat een probleem! Ik herinner me dat toen ik mijn studies op eigen kosten hervatte na drie jaar werken (ik was het eerste jaar immers bijna over de hele lijn gesjeesd), ik af en toe zonder “kot” zat. Gelukkig waren er veel vrienden die mij onderdak gaven, desnoods gewoon op de vloer, op een min of meer dik tapijt en met een oud deken over mij.

Toen ik eindelijk een mooi “kot” had bemachtigd (echt heel knap, zelfs dubbel zo groot als jouw studio, Zeger, alleen was het geen studio: de – aparte - badkamer en keuken waren nog gemeenschappelijk met andere “kotstudenten”), heb ik ook mensen in nood geherbergd.

Veel comfort kon ik hen niet bieden: ze moesten het doen met mijn twee luie stoelen, het tweede bed dat in die kamer stond, slapen op het tapijt, of gewoon op de vloer in een tweedehands slaapzak. En vooral, ondanks het weinige dat ik hen gaf, eerbied tonen voor de weinige zaken die ik had!

Ik kon zo maximum 10 mensen te slapen leggen, maar dus zonder enig comfort!

Waarom redeneert onze regering niet zoals een gewoon jong meisje: te veel gaat niet!

Waarom halen ze meer mensen binnen dan ze kunnen herbergen? Heeft dat iets te maken met partijpolitiek?  Ik durf het bijna niet te zeggen tegen onze vele socialistische vrienden, maar hopen de socialisten zo niet veel stemmen bij te krijgen?

En, als ik gelijk heb, waarom zorgen al die mensen dan zelf niet voor opvang?

Of moet die opvang tegenwoordig meer zijn dan een slaapplaats op eventueel een dik tapijt?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten