dinsdag 1 mei 2012

Mirakelspel Sint Evermarus van Friesland in Rutten

Al sinds we hier wonen,wilden Roger en ik 1 mei vrijhouden om naar dat mirakelspel te gaan kijken. Maar ofwel vergaten we het, ofwel hadden we andere verplichtingen. Dit jaar lukte het ons eindelijk.

Ik ga de legende van Sint Evermarus niet navertellen: u vindt hier het hele verhaal.

Ik was een beetje bang tussen een menigte toeschouwers terecht te komen (ik hou niet van menigtes) maar toen we aankwamen in Rutten was het er nog vrij rustig.

Rutten: locatie van het mysteriespel van Sint-Evermarus. Zie http://rkforum.activeboard.com/t20873558/mirakelspel-sint-evermarus-van-friesland/ Foto Roger

We hadden zelfs de tijd om eerst de kapel, die anders nooit open is, te bezoeken.

Rutten: interieur van de Sint-Evermaruskapel

Rutten: interieur van de Sint-Evermaruskapel Foto’s Roger

Ik had voor alle veiligheid mijn wandelstokken meegenomen. Ik vermoedde immers dat we tijdens het hele spektakel zouden moeten rechtstaan (daar kan ik al ook niet tegen! Bedroefde emoticon) en ze kwamen inderdaad goed van pas om op te steunen! Glimlach Hoewel, een volgende keer neem ik toch ons driepikkeltje mee, want mijn benen deden echt pijn na die twee uur rechtstaan.

Naarmate 14 uur naderde, kwam er steeds meer volk opdagen. Mensen van Rutten zelf, maar ook bedevaarders.

Rutten:  het mysteriespel van Sint-Evermarus. Zie http://rkforum.activeboard.com/t20873558/mirakelspel-sint-evermarus-van-friesland/  De pelgrims stappen rond de kapel

Rutten:  het mysteriespel van Sint-Evermarus. De pelgrims verzetten zich tevergeefs. Een van de pelgrims is ontsnapt. De ruiters verzamelen en zetten de achtervolging in. Foto’s Roger

Toch kreeg ik nooit de indruk dat ik “omsingeld” was: dat lag waarschijnlijk aan de open ruimte. We zaten immers in een zeer landelijk dorp, niet in een stad.

De legende van Sint Evermarus werd verteld en nagespeeld op een weide naast de kapel. En dat spektakel werd afgewisseld met optredens van de dorpsfanfare.

Rutten:  het mysteriespel van Sint-Evermarus. De pelgrim is dood. De fanfare speelt een afscheidslied Foto Roger

Op onderstaande foto’s ziet men Evermarus en zijn gezellen, in het terugkeren van Santiago de Compostella, aankomen “in het bos” nadat ze eerst hadden aangeklopt bij de burcht van Hakko.

Rutten:  het mysteriespel van Sint-Evermarus. Zie http://rkforum.activeboard.com/t20873558/mirakelspel-sint-evermarus-van-friesland/  De pelgrims zoeken een rustplaats Foto Roger

Terwijl ze slapen in het bos, komen de handlangers van Hakko er ook aan.

Rutten:  het mysteriespel van Sint-Evermarus. De pelgrims slapen

Rutten:  het mysteriespel van Sint-Evermarus. De achtervolgers hebben de pelgrims gevondenFoto’s Roger

En de bedevaarders worden een voor een in bedwang gehouden (soms na een heus gevecht) tot Evermarus gevonden en gedood wordt.

Rutten:  het mysteriespel van Sint-Evermarus. De pelgrims verzetten zich tevergeefs. Alleen Evermarus laat zich zonder tegenstand overmeesteren

Rutten:  het mysteriespel van Sint-Evermarus. Vergeefs verzet Foto’s Roger

Daarna worden de  gezellen van de heilige ook vermoord, maar de jongste kan ontsnappen.
Dat was het einde van het eerste deel.

Voor het tweede deel verplaatsten al de toeschouwers zich naar een andere weide. Daar werd de voortvluchtige bedevaarder opgejaagd door de ruiters van Hakko.  Het werd een gevecht met wilgentakken.

Rutten:  het mysteriespel van Sint-Evermarus. De ontsnapte pelgrim wordt gezocht en gevonden. Hij verzet zich.

Rutten:  het mysteriespel van Sint-Evermarus. In het midden: de ontsnapte pelgrim

Rutten:  het mysteriespel van Sint-Evermarus. De ontsnapte pelgrim slaat de ruiters met wilgetwijgen. De ruiters repliceren.

Rutten:  het mysteriespel van Sint-Evermarus. De ruiters trachten de pelgrim te vangen. Hij blijft zich verzetten en slaat er op los Foto’s Roger

Er werden soms wel gevaarlijke toeren uitgehaald met de paarden op  die heuvel!

Rutten:  het mysteriespel van Sint-Evermarus. De ontsnapte pelgrim slaat de ruiters met wilgetwijgen. De ruiters repliceren. Foto Roger

Een toeschouwer uit Rutten, een paardenfokker,  vertelde  ons dat zijn paarden nooit deelnamen aan het spel: veel te riskant! Voor twee jaar zijn er naar het schijnt drie paarden dood gebleven (gevallen op die helling).
Deze keer viel trouwens ook een ruiter van zijn paard, recht op een steen.

Maar al bij al vond ik het allemaal echt de moeite waard! Ik heb genoten van de spirituele sfeer van het eerste deel… Wel iets minder van de “gevechten” uit het tweede deel, hoewel de wirwar van galopperende paarden wel een lust was voor het oog.

Daarna wilden we iets gaan drinken (ik heb niet gekeken hoe warm, maar het was warm!), maar in Rutten was het uiteraard veel te druk. Het werd dus een Orval voor mij en een La Chouffe voor Roger op het terras van hotel Ri Coëme voor ik thuis het jongste nummer van Oostland zou nalezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten