woensdag 18 juli 2012

Zijn rokers te duur voor de gezondheidszorg?

Iets in die aard moest ik onlangs horen bij vrienden. Nee, lieve lezers, jullie krijgen niet te weten bij wie, en het was niet bij Paul en Liliane of bij Marie-Claire (van wie de man ook rookt)! Glimlach

Ik heb toen geantwoord dat ik, als roker, voor het laatst bij een geneesheer ben geweest omwille van een hinderende knobbel op mijn hand. Ik kreeg immers te veel pijn bij bepaalde vingerbewegingen. Die arts schreef op goed geluk antibiotica voor (want in feite wist hij ook niet wat er aan de hand was) en ik heb dat medicijn zelfs niet gekocht. Ik bedacht toen (ik had er eerder moeten aan denken!) dat als een dokter niet precies wist hoe hij mij kon helpen, ik misschien beter nog eens mijn homeopathische korreltjes innam. Drie dagen later had ik helemaal geen last meer van mijn hand.
Dat is meer dan zes jaar geleden, en daarvoor was ik voor mezelf nooit naar een geneesheer gestapt sinds we in Limburg wonen. In Antwerpen gebeurde dat iets (met de nadruk op “iets”) vaker: de “kindjes” waren nog klein, en dan heb je soms wel het advies van een arts nodig.

‘Ja, maar,’  werd mij geantwoord door onze gastheren, ‘je weet niet hoeveel dokters je nog zult nodig hebben de volgende jaren!’. Inderdaad, en zij weten dat ook niet, zij die nu al, hoewel ze niet roken, al zeker vijf keer per jaar in een wachtzaal moeten zitten tobben over wat de dokter nu weer zal ontdekken! Of niet zal ontdekken natuurlijk, maar ook daarvoor moeten ze natuurlijk betalen, en de gezondheidszorg dus ook!

‘Tja, dan sterf ik waarschijnlijk vroeger dan al die niet rokende patiënten, en kost ik dus alles bij elkaar veel minder aan de gezondheidszorg’, antwoordde ik. En daarmee had ik onze gastheren schaakmat gezet!

Nu is het wel zo dat ik niet helemaal eerlijk was: ik moet om de zes maanden naar de oogarts omdat ik een neiging heb tot glaucoom en ik wil natuurlijk niet blind worden. Maar het probleem met mijn ogen heeft niets te maken met mijn sigaretten!

Soms vraag ik me af wat men de mensen allemaal wijsmaakt? Vandaag heb ik nog gelezen dat veel van die dikwijls opgedrongen onderzoeken niet zonder risico zijn. En ze zouden dan nog extra geld opleveren aan ziekenhuizen!

Alles lijkt in deze wereld wel rond geld te draaien! Bedroefde emoticon

Geen opmerkingen:

Een reactie posten