zondag 21 oktober 2012

Rijke boekenoogst op de Erfgoedjaarmarkt

Na een telefoontje met mijn moeder Nany gingen we vandaag naar de Erfgoedjaarmarkt in Bommershoven, in hetzelfde Cultureel Centrum als waar we telkens de broer en zussen van Roger ontmoeten ter gelegenheid van het mosselfeest.

We ontmoetten er enkele leden van Heemkunde Groot Heers, de rijksarchivaris Rombout Nijssen en de vroegere klasgenoot van Roger die we onlangs in Borgloon hadden ontmoet. Een van de Heemkunde-leden vertelde me dat hij deze blog volgt en vroeg me of ik niet zou overwegen die in boekvorm uit te geven. Daar valt inderdaad over te denken… Maar waar vind ik de tijd? Ik krijg zelfs “Onze Lieve Heer begrijpt geen Vlaams” niet verder op deze blog geplaatst!

Er lagen veel interessante boeken en we lieten ons verleiden door een werkje over het Limburgse dialect en eentje over het Brabantse. Ik heb er al even in gebladerd: ze zitten heel goed in elkaar. Ik wil graag nog even preciseren dat het niet is omdat ik vind dat we onze kinderen niet meer in het dialect moeten opvoeden dat ik tegen bestuderen ervan ben! Integendeel!

Er lag ook een prachtig uitgevoerde kopie van een handgeschreven ledenregister (1753-1917) van een broederschap uit Mechelen-Bovelingen. Ik informeerde bij Rombout Nijssen over de prijs ervan. ‘Het boekje is onbetaalbaar,’ antwoordde hij (en hij legde uit hoe het werd gemaakt, vroeg me of ik had gemerkt hoe de kaft aanvoelde – jawel hoor: ik zou het alleen al voor die lederzachte kaft hebben willen kopen), ‘je kunt het dan ook niet kopen. Wel krijgen’. En hij gaf me een exemplaar cadeau.

Toen we na enkele uren de markt verlieten, kregen we aan de uitgang nog een boekje en twee leuke theemokken aangeboden.

We maakten daarna nog een (fel klimmende) wandeling in de velden rond Gelinden (deelgemeente van Sint-Truiden). Rustige omgeving, zacht weer, mooie herfsttinten, roofvogels en kraaien, maar jammer genoeg maakte Roger geen foto’s.

Na ons avondeten las ik in de relax verder in het boek van Daniël Depireux en beantwoordde ik een paar mails. Zo’n dag noem ik echt geslaagd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten