dinsdag 23 april 2013

Schatten uit een oude doos

Deze morgen een verrassing toen ik de brievenbus leegde. Mijn liefste oom, Nononc, had me foto’s uit mijn prilste levensjaren opgestuurd. Een begeleidend briefje zei: ‘Enkele foto’s uit de “oude doos” die je wel plezier zullen doen’. En of ze mij plezier deden!

Terwijl ik – na onze boodschappen – met een vertaling bezig was, is Roger ze beginnen te scannen. Daar heeft hij nog verder aan gewerkt terwijl ik deze avond met Boudewijn Knevels naar de bestuursvergadering van de KVLS ging. En het resultaat is dit:

Foto_#01 Met moeder en vader op ongeveer 7 weken

Foto_#02 Met mijn overgrootmoeder “Moeke”

Foto_#03 Op ongeveer 6 maanden

Foto_#05 Met mijn vader (ik schat rond 1 jaar)

Foto_#07 Met de pijp van mijn vader Glimlach

Foto_#08 Met Nononc (ik 2 jaar oud?)

Foto_#09 In Hoksem met mijn overgrootmoeder

Foto_#10 Ik weet echt niet meer welke hond dat is, maar bij de foto herinner ik me wel dat mijn grootmoeder “Marraine” mij altijd probeerde vol te proppen. Ik was toen echt een dikkertje! Glimlach

Foto_#12 In augustus 1952, ik was dus 2 jaar en half, ongeveer de leeftijd van Elena nu. Ik weet dat ik rond die tijd “trouwde” met Nononc. Is dit daar een herinnering aan?

Foto_#13 Rond dezelfde tijd. Carnaval?

Foto_#14 Dit herinner ik me heel goed: ik ben daar meer dan 3 jaar (Nononc had er die leeftijd bij geschreven). Mijn zusje was al geboren, dus ik was meer dan 3 jaar en half. Ik moest oude Mariake Van den Eynde een kusje geven, maar dat vond ik absoluut niet  fijn! Ik wilde zeggen dat ik haar huid ruw vond, terwijl die van mijn zusje zo zacht was, maar vond de woorden niet en zei: ‘Maria is niet zo lief als Bie!’. Terwijl ik het zei, besefte ik dat ik niet had gezegd wat ik bedoelde en (ja, toen al) vond ik dat vreselijk. Maar blijkbaar kende ik toen de woorden “zacht” en “ruw” nog niet!

Foto_#19 Met mijn zusje in de “veranda” (serre voor de Nederlanders) van Marraine

Foto_#16 Met mijn overgrootmoeder en zusje, vlak voor ons vertrek naar Congo (dus waarschijnlijk in maart 1954). Dit herinner ik me heel levendig!

Foto_#17 Vlak voor ons vertrek naar Congo, in de salon van Marraine. Met mijn twee poppen. Alleen de kale pop nam ik mee naar Congo.

Ik weet niet wie de foto’s maakte, maar, lieve Nononc, je hebt me ongelooflijk veel plezier gedaan!

7 opmerkingen:

  1. Ja, je mag het wel zeggen, lieve Nononc......heeft zijn oude fotoalbum wat geplunderd. En zie ik daar een kleine Elena rondlopen.....?
    Kusje
    Francoise

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Weet je wat? Ten eerste zie ik nu ook een gelijkenis. En ten tweede, Roger heeft een link naar de gescande foto's naar Nononc gestuurd. Hij is ze dus niet echt kwijt! Kan ze immers van daaruit downloaden!

      Maar, Françoise, als jullie de papieren foto's terug willen, kwestie van die album weer heel te maken, dat kan hoor! Nu we ze gescand hebben, "hebben" we ze!

      Zeg het maar!
      Kusje

      Verwijderen
  2. Neen hoor.....'die waren immers voor jou bestemd.....heeft hij mij gezegd. Nononc bewaard het in zijn hart. Dus geef ze maar een mooi plekje in huis en ook in jouw hart. Hij heeft vele mooie herinneringen die hij zo bewaard in zijn hart. Geniet er van.
    Kusje

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hond? Was de hond van Amelieke Cobart, moeder van de gekende schilder Jan Cobart(o.a. prijs van Rome). Zijn vader was schoenmaker.
    Er was nog de klein,dochter: Andrea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nu je het zegt, weet ik het weer!En uiteraard herinner ik me de familie Cobart en Andrea!

      Verwijderen
  4. De foto's zouden onder andere door mijn Nononc en door mijn vader zijn gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen