dinsdag 18 juni 2013

Dagdromen

Te warm voor mij vandaag (als de temperatuur stijgt tot boven de 30° kan ik daar nog moeilijk tegen). Roger heeft bijna de hele dag doorgebracht in zijn atelier (daar is het lekker “fris”) en ik heb niet aangedrongen op een wandeling. Dat werken van hem vergt immers voldoende beweging, en daar gaat het om. Niet om sporten of zo. Ikzelf kreeg daardoor uiteraard veel minder beweging. Schoonmaken, daar had ik geen zin in (hoewel het nodig is, maar telkens als Roger even binnenkwam, bracht hij schavelingen en houtsnippers met zich mee: dat poetsen zou nutteloos zijn geweest).

Omdat ik ook geen vertalingen binnenkreeg, heb ik dus gelezen en gesurft. In de relatieve koelte van de salon en ons bureau (relatief zijnde rond de 25°C).

Maar vooral heb ik zitten dagdromen (als volwassene krijg je daar steeds minder tijd voor, maar al als kind vond ik dat al een van de aangenaamste bezigheden). En mezelf vragen gesteld.

Als ik bijvoorbeeld een uitgeverij had (weinig waarschijnlijk denkbeeld, want ik ben helemaal geen zakenvrouw), welke boeken, die ik onlangs heb gelezen, zou ik zelf willen uitgeven? En als dan iemand (anders dan ik dus)  me eenzelfde manuscript als een van de mijne zou opsturen, wat zou ik daarmee doen?

Ik zou al een heel grote uitgeverij moeten hebben, want aangezien ikzelf bij het herlezen van een zelf uitgegeven boek er telkens nog onvolmaaktheden in vind, zou ik als uitgeefster uiteraard willen  zorgen dat zulke boeken (als ze me al de moeite waard lijken om uit te geven - moeilijk daarover te beslissen als je tijdens zulke dagdromen jouw eigen boeken als voorbeeld neemt), serieus werden nagelezen zodat er liefst geen enkele inhouds-, denk-, spel- of stilistische fouten meer zouden in overblijven, én dat de  syntaxis ook volledig correct zou zijn.

Maar hoe ze daarna aan de man brengen? Wel, daar zou ik iemand voor moeten hebben die veel commerciëler aangelegd is dan ik. Ja maar, vroeg ik me toen af, moeten boeken dan absoluut een commercieel product worden? 

Tja, het kan niet anders, besloot ik, want in het andere geval zou die grote uitgeverij die nu in mijn hoofd bestaat niet lang leven. Dus besloot ik dat ik dat zou overlaten aan een commercieel directeur. En ik droomde voort. Over andere boeken die ik onlangs gelezen heb. De meeste zouden de proef doorstaan (maar dus pas uitgegeven worden met de hulp van mijn correctoren, redacteurs en commerciële directeur).

Alleen met het laatste boek dat ik gelezen heb, had ik een beetje moeite in mijn “droom”. Toevallig kende ik (de uitgeefster in mijn droom dus) de auteur, en dus kon ik het verhaal volgen, vond het soms mooi verteld, soms vol syntaxis-fouten, vond bepaalde karakters veel te weinig uitgewerkt (tja, het manuscript was geschreven vanuit een Godsstandpunt, het gemakkelijkste standpunt als je gewoon iets wilt vertellen, maar het moeilijkste om er iets goeds van te maken op literair gebied): ik wist niet goed of ik de auteur (desnoods met de hulp van mijn denkbeeldige redacteur) moest aanraden één bepaald standpunt te handhaven in zijn verhaal – wat mij eigenlijk het beste leek – of , maar dan zou het boek wel heel dik worden en dus te veel werk vergen van mijn commercieel directeur, en heel duur worden, het verhaal uit te breiden zodat alle personages van wie uit het verhaal bekeken werd, een beetje serieuzer aan bod zouden komen. Maar hoe moest ik als uitgeefster, zulke dingen uitleggen aan iemand die ik goed ken, zonder hem te kwetsen?

En toen was het tijd om te koken en terwijl ik scholfilets bakte, herinnerde ik me ineens dat ooit een beginnend literair agentschap (dat is een groep commercieel ingestelde mensen die bepaalde auteurs tegen betaling promoten) mij had aangesproken. Of ik voor hen boeken wilde lezen, kort bespreken en mijn conclusies met hen delen. Ik zou in het begin alleen maar het boek dat ik gelezen had cadeau krijgen, later, als we echt zouden samenwerken, zou ik betaald worden.

Ik heb voor hen drie boeken gelezen, en daarna heb ik het opgegeven: alles wat ik niet goed vond, vonden zij juist commercieel heel goed! Bedroefde emoticon

Wat een geluk dat ik geen uitgeefster ben! Knipogende emoticon

Geen opmerkingen:

Een reactie posten