vrijdag 21 juni 2013

Euthanasie en dementia: een cultuurfilosofische analyse

Ik las vandaag een uittreksel uit die analyse, geschreven door Herman De Dijn, op de website “euthanasie stop”. De conclusie, die ik hieronder even kopieer, zegt ongeveer wat ik zelf over dat onderwerp denk:

Wat is een menselijke samenleving? Is het een samenleving waarin iedereen ongehinderd kan kiezen voor een 'waardige' dood wanneer levenskwaliteit onvoldoende wordt geacht? Of is het een samenleving waarin elke mens, ongeacht het feit of hij/zij nog ooit productief zal zijn, ongeacht of hij/zij een leven leidt getaxeerd als van voldoende kwaliteit, toch als een waarde op zich wordt beschouwd? Dit laatste is uiteraard perfect compatibel met afwezigheid van therapeutische hardnekkigheid in de zorg, met de efficiënte bestrijding van ondraaglijk lijden, met het bijstaan van de terminaal zieken tot op het einde – een einde dat komt zoals het leven begonnen is, ongewild, maar in aanvaarding.

Nederland en nu ook België werpen zich met hun euthanasiewetgeving op als gidslanden op het gebied van de menselijkheid. Opmerkelijk genoeg vinden ze tot nu toe internationaal weinig bijval, integendeel.(33) Ze zouden iets geloofwaardiger zijn, moest niet de euthanasie, maar de uitbouw van palliatieve zorg vooraan staan en excelleren. De kennis en de praktijk van palliatieve zorgen blijft ondermaats, bepaalde centra niet te na gesproken.(34) In combinatie met de euthanasiewet kan dit moeilijk anders worden omschreven dan als zelfbedrog bij de wetgever. Dit zelfbedrog is vooral te wijten aan de obsessie met ('zelfbepaalde') levenskwaliteit.”

Voor het volledige artikel, zie hier.

10 opmerkingen:

  1. volgens mij is de palliatieve werking al verder uitgebouwd als je denkt hoor.b

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik beweer dat niet van de palliatieve zorg hé, de tekst is immers niet van mij!
      Alleen kan ikzelf alleen voortgaan op een paar voorbeelden (zie o.a. reactie hieronder). Ik vermoed dat die filosoof de zaken wel grondiger bestudeerd zal hebben dan ik? Trouwens, dit hierboven is slechts een heel klein deel van het artikel. De link onderaan voert naar veel meer interessants.

      Verwijderen
    2. ik heb het art niet verder gelezen, er wordt te veel over euthanasie geschreven en gezeverd, elk geval is uniek, je kan daar geen lijnen in trekken of wetten op plakken, euthanasie is een heel persoonlijke beslissing en kan enkel aangevraagd wordt door de betreffende persoon zelf. denk je dat vroeger geen euthanasie gebeurde? Toen werd het zelfs meestal niet gevraagd door de zieke zelf, maar het woord euthanasie werd niet gebruikt.b

      Verwijderen
    3. In feite kun je niet oordelen of een artikel gezever is als je het niet gelezen hebt!
      Maar je zegt wel hetzelfde als wat ik denk: je kunt op euthanasie geen wetten plakken.
      Uiteraard werd het vroeger ook gedaan zonder dat men het zo noemde.

      Maar... Diefstal gebeurt ook vaak: zullen we dan maar een wet maken om te zeggen wanneer diefstal wel toegelaten is? En "diefstal" in die gevallen een andere naam geven natuurlijk? Zoiets als "herverdeling" bijvoorbeeld?

      Verwijderen
    4. ik had het niet over gezever in het art wel gezever in het algemeen, radio, krant, boekjes, je hoort tegenwoordig niest anders b

      Verwijderen
    5. Nee, maar je zegt dat je het niet gelezen hebt omdat 'er te veel geschreven en gezeverd wordt' over het onderwerp,dus ga ik ervan uit dat je denkt dat deze tekst ook gezever is. Deze gaat echter over iets helemaal anders dan waar ze het in de reguliere media over hebben!

      Verwijderen
    6. heb de tekst dan toch maar even gelezen. Toch blijf ik er bij dat er veel te veel over gepraat wordt, euthanasie wordt in ieder geval niet zo maar gedaan hoor, vooraf wordt een lange weg doorgegaan. En bij dementen? die zijn niet ongelukkig hoor, het is vooral de fam die het niet aankan. Maar indien de demente een aanvraag heeft gedaan in volle bewustzijn nog (wetend wat dementie voor hem kan inhouden en indien die aanvraag nog geldig is) dan moet het wel bespreekbaar zijn. ik vind niet dat je één lijn kan trekken in de euthanasie wet, elk geval is apart en moet bekeken en besproken worden b

      Verwijderen
    7. Voilà, je zeg het zelf: het is vooral de familie die het niet aankan!

      Verwijderen
  2. Moet aan Nononc eens vragen wat Palliatieve is, heeft dat een tiijdje gedaan in St.Pieterskliniek in Leuven en heeft daar ervaringen mee ! Weet hoe het er aan toe gaat.
    Kusje,
    Françoise

    BeantwoordenVerwijderen