zaterdag 6 juli 2013

Borlo en Heks

Prachtig weer vandaag! Voor onze dagelijkse wandeling gingen we naar Borlo. We werden weer eens getroffen door de rommelige (op zich vind ik dat dus niet erg, maar hier was het vaak ook onesthetisch) inplanting van de huizen. Toch waren er ook interessante gebouwen, zoals de vroegere molen en de voormalige brouwerij die volledig gerenoveerd is.

Borlo, Nieuwstraat

Borlo, Molenstraat: voormalige watermolen met molenhuis (1652) van de abdij van Sint-Truiden. Het molenrad is verdwenen, maar het molenmechanisme zou nog intact zijn.

Borlo, Molenstraat en Dorpsplein: voormalige brouwerij (19de eeuw). Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Borlo

Borlo, Molenstraat en Dorpsplein: voormalige brouwerij (19de eeuw). Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Borlo Foto’s Roger

In de buurt van de voormalige molen (zie tweede foto van boven te beginnen) geraakten we in gesprek met een dorpsbewoner die ons vertelde over de opeenvolgende renovaties door de opeenvolgende eigenaars van het pand. Het viel ons ook op dat je overal in Borlo renovaties aan de gang zag.

We hebben echter het grootste gedeelte van de tijd aangenaam rondgewandeld in het opvangbekken.

Borlo: wateropvangbekken, toegankelijk via de Nieuwstraat

Borlo: wateropvangbekken, toegankelijk via de Nieuwstraat

Borlo: wateropvangbekken, toegankelijk via de Nieuwstraat

Borlo: wateropvangbekken, toegankelijk via de Nieuwstraat Foto’s Roger

Nadat we ons thuis hadden opgefrist en omgekleed, reden we naar Heks voor de dorpsbarbecue waarop iemand van Heemkunde Groot Heers ons attent had gemaakt.

Normaal gezien zou ik tegenwoordig passen voor een barbecue, maar deze keer werd er ook vis aangeboden, en dus wilde ik Roger dat feestje niet ontzeggen. Helaas, toen we er aankwamen (op de wei tussen het Lavkihuis en de pastorie), bleek dat er iets fout was gelopen. Op de lijst van de organisatoren stond naast onze naam: “vlees”. Gelukkig konden we een lid van Heemkunde (en medeorganisator van het gebeuren) bewijzen dat we wel degelijk vis hadden besteld. Maar helaas konden ze dat maar aanpassen voor een enkel persoon, wat mij verplichtte vlees te nemen (Roger had waarschijnlijk liever mijn plaats ingenomen, maar vis is voor hem veel gezonder dan vette worst en kotelet – en voor mij eigenlijk ook)!

De groentjes waren heel lekker,  het vlees nogal vet maar (en waarschijnlijk zelfs daardoor) heel smakelijk (ik heb wel een halve kotelet en bijna een hele worst laten liggen nadat ik bij de eerste bediening koos voor een spiesje), we genoten van de fles lekkere witte wijn die we erbij namen en ik heb natuurlijk mijn hobby tot en met beoefend. Er zijn daar ontzettend veel kleine kinderen, in Heks!

Aan onze tafel kregen we af en toe het gezelschap van een dorpeling die lid is van Heemkunde, maar ook van een voor ons onbekende bewoner van Heks die ons onder andere vertelde dat in dat dorp de laatste jaren heel veel jonge gezinnen zijn ingeweken. Ik had al die indruk, want zoveel peuters en kleuters heb ik nog nooit gezien in ons eigen dorp!

Vlak voor we vertrokken, begon een plaatselijke beroemdheid te zingen, begeleid op zijn gitaar: liedjes met een groot Limburggehalte die me weer deden denken aan mijn Franstalige grootmoeder met haar heimwee naar Limburg.

Conclusie: aangename dag maar ik heb weer te veel gegeten! Bedroefde emoticon

Geen opmerkingen:

Een reactie posten