maandag 29 juli 2013

Herinneringen en lectuur

Het knettert hier nogal terwijl ik dit schrijf. Deze keer hebben we prijs: een onweer vlak boven ons, dat me aan Matadi herinnert.

In het regenseizoen kregen we daar bijna elke avond een kort maar hevig onweer, vergezeld van een diluviale regen (die we nu hier ook kregen), dat alles opfriste na een veel te hete dag.

Deze keer heb ik geen hagelkanonnen gehoord: er werd dan ook geen hagel voorspeld. Zouden ze toch echt een invloed hebben? (Ik weet dat mijn redenering verkeerd is, maar het valt wel op).

Ik sprak met Roger nog over Matadi tijdens onze wandeling in Gingelom vandaag (na nog wat huishoudtaken voor mij en verder zagen aan die afgewaaide tak voor Roger). In die gemeente herinnerde de mooie bewolkte lucht mij immers ook aan mijn kinderjaren in Congo. Hoe vaak heb ik daar zitten dromen terwijl ik naar de wolken keek!

Eigenlijk was het hier niet te warm vandaag: rond de 26°C. Het was wel een drukkende warmte: je voelde dat er een ontlading moest komen.

In Gingelom zocht Roger nog eens naar… molens.

Niel-bij-Sint-Truiden, Fonteinstraat: brug over de Molenbeek, maar de molen is  verdwenen (ruïne afgebroken in 2000)

Niel-bij-Sint-Truiden, Fonteinstraat: hoeve 'Poorte van Egmont' Foto’s Roger

Die we niet vonden, behalve dan de resten van deze molen (geen watermolen) waar we ooit waren uitgenodigd op een barbecue (jij was erbij, Zeger, weet je het nog?):

Niel-bij-Sint-Truiden: Zicht op de voormalige molen Houben vanop de Statiestraat

Niel-bij-Sint-Truiden: Zicht op de voormalige molen Houben vanop de Montenakenstraat

P7294874 Foto’s Roger

Ik herinner me dat ik toen gefascineerd werd door die gebouwen!

Deze avond, vlak voor ik zou koken, gingen we even naar de bibliotheek. Ik wil immers al lang het boek “De voedselzandloper” lezen. Daar is een hele controverse rond ontstaan, maar diep in mezelf denk ik dat de auteur gelijk heeft. En dat gevoel werd versterkt toen ik het boek begon te lezen.

Dat lezen bracht wel een probleem met zich mee voor mijn geheugen. Ik was al een hele poos aan het lezen over Johanna de Waanzinnige (“De gevangene van Tordesillas” door Jan Brans) maar het boek dat ik nu heb ontleend, heb ik maar drie weken in mijn bezit. En die drie weken zullen net heel druk worden! Dus legde ik het boek over Johanna even opzij om eerst mijn aandacht te schenken aan de “voedselzandloper”. Mijn slechte geheugen kennende, kan dat betekenen dat ik “De gevangene van Tordesillas” opnieuw moet lezen!

Ondertussen heeft het opgehouden met donderen en bliksemen en regent het ook niet meer! Het lijken wel tropische toestanden! Glimlach

Geen opmerkingen:

Een reactie posten