zondag 14 juli 2013

Nog maar eens gewandeld in de buurt van molens

Deze zondag werd er op veel plaatsen in de buurt iets georganiseerd maar ik vreesde dat al die evenementen te veel drukte zouden met zich meebrengen. Ik vond het dus een goed idee van Roger om nog naar andere watermolens te zoeken. Dat levert ons voldoende beweging op, de molens zelf vind ik fascinerend en meestal maakt Roger er mooie foto’s van.

We reden eerst naar Gingelom. Wat was het druk onderweg: overal wielerwedstrijden, veel straten afgesloten en heel veel toeristen op de fiets of op een Vespa. Met veel moeite zijn we er  geraakt, we hebben een hele poos gewandeld in de straat waar de gezochte molen zich zou bevinden, maar hebben hem niet gevonden. We kwamen wel een mooie hoeve tegen, waar bed & breakfast werd aangeboden (aan, vond ik, heel hoge prijzen).

Gingelom, Kamerijckstraat Foto Roger

Daarna reden we naar Kerkom. Op de plaats waar de “Bavingenmolen” zou moeten staan volgens onze gegevens, vonden we alleen nieuwe huizen. Maar daarachter, aan het einde van  een steeg, vonden we het complex. Heel erg vervallen:

Kerkom, Kerkom-Dorp: Bavingenmolen

Kerkom, Kerkom-Dorp: Bavingenmolen

Kerkom, Kerkom-Dorp: Bavingenmolen Foto’s Roger

Nadat we daar een poosje rond de molen hadden gestapt, moest ik dringend naar toilet: Roger stelde voor een Bink te drinken in de brouwerij van Kerkom. We genoten er allebei op het binnenplein van een Bloesembink en een kaasschoteltje (en ik heb er uiteraard eerst mijn blaas ontlast).

Toen was het tijd om naar Wintershoven (net als Vliermalroot een deelgemeente van Kortessem) te rijden. Want… We hadden gelezen op deze website dat de molen die we ooit ontdekten in (dachten we) Vliermaalroot en waarvan Roger meende dat het de Rootmolen was, in feite in Wintershoven staat en Coenegrachtsmolen of Wintershovenmolen heet.

We vonden hem heel gemakkelijk terug. En wandelden weer eens rond tussen de vervallen gebouwen en in de “wildernis” rondom. Eigenaardig genoeg ontmoetten we daar vandaag een bang eenzaam schaap!

Wintershoven, Molenstraat: de Coenegrachtsmolen

Wintershoven, Molenstraat: de Coenegrachtsmolen

Wintershoven, Molenstraat: de Coenegrachtsmolen

Wintershoven, Molenstraat: de Coenegrachtsmolen

Wintershoven, Molenstraat: de Coenegrachtsmolen Foto’s Roger

Uiteraard wilde Roger nu nagaan waar dan de echte Rootmolen van Vliermaalroot zich bevindt. Ook dit gebouw vonden we gemakkelijk: het is een soort B&B geworden:

Vliermaalroot, Herestraat: de Rootmolen Foto Roger

Het rad konden we echter niet zien!

We kwamen vrij laat thuis, babbelden nog wat na, het telefoongesprek dat ik wilde plegen met mijn moeder heb ik vervangen door een sms'je waarin ik beloof morgen te bellen.  Om mails te beantwoorden na het koken, eten, converseren, opruimen en lezen, heb ik deze avond ook geen tijd gevonden: sorry, vrienden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten