zaterdag 28 december 2013

Tumuli van Othée en Xhendremael

Gisteren waaide het echt te fel, was het te koud en regenachtig voor een wandeling. Dus vond ik dat het vandaag echt moest, hoe koud en grijs de dag ook was.

We zochten eerst de tumulus van Othée (deelgemeente van Awans). We vonden hem maar dat leverde ons weinig beweging op: hij lag midden in een veld; om hem te beklimmen zouden we door de modder moeten ploeteren en daar hadden we geen zin in. Bovenop de tumulus prijkte een eigenaardige constructie (die vroeger, Roger heeft dat op het Internet gevonden, veel hoger was).

PC286229

PC286233 Foto’s Roger

Die constructie intrigeert ons!

Daarna zochten we naar de tumulus van Xhendremael (deelgemeente van Ans), en dat ging niet vanzelf! We vonden eerst iets dat op een tumulus leek, maar de coördinaten klopten niet.

Xhendremael: we zijn niet zeker dat dit een tumulus is, maar het lijkt er toch erg naar. Foto Roger

Weer geen mogelijkheid om tot aan de tumulus (of wat dat bosje ook was) te stappen, en dus weer te weinig beweging voor Roger!

Na nog wat rondrijden en zoeken, vonden we eindelijk de tumulus die we zochten:

PC286240 Foto Roger

Helaas, weer konden we die niet dichter benaderen zonder door een ontzettend modderig veld te lopen.

Onze zoektocht had ons dus weinig beweging opgeleverd. Ik had het echt koud, maar vond het toch nodig nog een klein uur rond te stappen in Xhendremael zelf.  Roger heeft gelijk als hij zegt dat het weer zo’n typisch rommelig Waals dorp is… Maar ik hou daar wel van! De kerk vond ik niet mooi (Roger trouwens ook niet).

PC286249

PC286245

PC286255

PC286247

PC286251

PC286253 Foto’s Roger

En dan was het hoog tijd om voor ons “kalfsvlees marengo” te komen zorgen (ik was trouwens verkleumd; eigenlijk was het niet zo extreem koud, maar de – zachte – wind maakte dat de gevoelstemperatuur veel lager lag dan de werkelijke).

2 opmerkingen:

  1. Ik hou wel van die Waalse dorpen; veel minder gekunsteld, opgetutterd en verburgerlijkt dan de Vlaamse. Minder over het paard getild.
    ev

    BeantwoordenVerwijderen