zaterdag 18 januari 2014

Nog eens op zoek naar tumuli

Ik wilde vandaag eigenlijk strijken… Maar het was zo mooi en zacht weer dat we na de hoogstnoodzakelijke huishoudelijke taken gingen wandelen. Dat wil zeggen, we gingen op zoek naar de tumulus van Lamine.

We vonden hem heel gemakkelijk, alleen bleek het niet om een tumulus te gaan, wel om een motteheuvel.

P1186488 

P1186490

P1186491 Foto’s Roger

We wandelden daarna nog een dik half uur rond in het dorp (deelgemeente van Remicourt) en uiteraard maakte Roger foto’s. Hij beweerde constant dat we daar nog eens waren geweest, ik kon het me niet herinneren. Later heeft hij het opgezocht via zijn foto’s, en hij heeft gelijk: dat was in 2008! Waarschijnlijk waren we er toen maar heel even, zoals zo vaak, en dan weigert mijn heel gebrekkig geheugen de herinnering op te slaan. Deze keer duurde ons bezoek wat langer:

Lamine, hoek Rue de Hodeige en Rue du Frenay: voormalige gemeenteschool, afgebrand tussen augustus 2008 en maart 2010 De school, meer dan half afgebrand (wat niet het geval was in 2008)

Lamine: Sint Hadelin kerk

Lamine: Sint Hadelin kerk

Lamine: holle boom Foto’s Roger

We reden daarna naar Momalle, ook een deelgemeente van Remicourt, op zoek naar de tumulus van Noville (deelgemeente van Fexhe-le-haut-Clocher).

Ook die vonden we heel gemakkelijk, inderdaad op de grens van Momalle en Noville, midden in een veld en in de buurt van de spoorweg.

Momalle: tumulus van Noville. De tumulus ligt op het grondgebied van Momalle, deelgemeente van Remicourt, maar vlakbij Noville, deelgemeente van Fexhe-le-haut-Clocher

Momalle: tumulus van Noville. De tumulus ligt op het grondgebied van Momalle, deelgemeente van Remicourt, maar vlakbij Noville, deelgemeente van Fexhe-le-haut-Clocher Foto’s Roger

Dan ging het met de auto naar Fexhe-le-haut-Clocher zelf, waar we nog een klein uur rondliepen.

Fexhe-le-haut-Clocher: de Sint-Martinuskerk

Fexhe-le-haut-Clocher: de pastorie (?) Foto’s Roger

O ja, terwijl we reden naar die eerste “tumulus”, die uiteindelijk bleek een motteheuvel te zijn, viel ons tussen Oreye en Lamine dit op:

P1186479

P1186480 Foto’s Roger

Het was privéterrein, en we weten niet precies waartoe de site dient. Roger denkt aan een “decanteervijver” in verband met de suikerindustrie.

We reden uiteindelijk terug naar huis waar ik correctiewerk vond: onder andere de drukproeven van het jongste Oostlandnummer. Daar  zal ik echter pas volgende week voor zorgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten