woensdag 8 januari 2014

Wat moet er gebeuren met al die kerken?

Veel werk vandaag (boeiende vertalingen - waar ik jammer genoeg niets mag over vertellen, huishouden, koken en deze avond de btw-aangifte die me weer deed sakkeren hoewel het vlotter ging dan vorige keer) en gelukkig geen last meer gehad van mijn ingewanden (een mossel van eergisteren zal wel de boosdoener zijn geweest).

Tussen al dat werk door heb ik even gepauzeerd voor een wandelingetje in Opheers. De kerk was voor een keer open: de kosteres (zeg je dat voor een vrouwelijke koster?) was de mis van deze avond aan het voorbereiden.
We geraakten in gesprek met haar… En, net zoals bij Jeannine gisteren, vroegen we ons af wat er moet gebeuren met al die nu meestal lege kerken!

Jeannine opperde gisteren dat men daar misschien flats moet van maken. Mij lijkt dat heel moeilijk, vooral omdat de ramen meestal nogal hoog geplaatst zijn en niet zo heel veel licht doorlaten.

De kerk van Opheers is niet de mooiste die ik ooit heb gezien, maar weer vroeg ik me af hoe het zou aanvoelen daarin te wonen… En reken maar dat ik zou weten hoe ik daar iets gezelligs kan van maken! Maar… het probleem zou dan inderdaad zijn die ramen die te hoog staan (maar dan misschien een verdieping maken en van het gelijkvloers een garage? Glimlach) en  ook dat zulke grote ruimte verwarmen niet te doen is voor een particulier.

We hebben met die dame vrij lang staan praten over die problemen (in Heers zijn er meer dan 12 kerken als ik me niet vergis). Roger zei: ‘Ik denk dat de enige oplossing is ze af te breken’. Misschien heeft hij gelijk, maar wat gaan onze dorpen er dan anders uitzien! Als wij, op uitstap, een dorp binnenrijden, zoeken we eerst naar de kerk. Omdat daar de kern van het dorp zich nu nog bevindt immers!

Na dat lang gesprek hebben we toch nog een poosje gewandeld in de schemering: Roger kreeg vandaag dus ook voldoende beweging!

Hij maakte enkele foto’s in de kerk, maar heeft ze nog niet opgeladen en ik weet dus nog niet of ze gelukt zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten