zaterdag 3 mei 2014

Lectuur en ontgoocheling

Deze avond, na een lekkere linzensoep, heb ik vooral zitten lezen (eigenlijk liggen, met mijn dagelijks snoepje smeltend op mijn tong… En wat een genot levert dat wel!).

Eerst in de dichtbundel van Daniël. En daarvan echt genoten! Ik herken zoveel van mijn eigen gevoelens in die (echt mooie) gedichten!

Daarna in een boek waarvan ik de auteur hier niet wil vernoemen. Ik ben immers weer ontgoocheld. Het begin was heel goed: een heel eigen stijl dwars van wat we leerden op school. Maar gaandeweg steeds meer interpunctiefouten; en het gevoel dat de tekst niet voldoende nagelezen werd:  te veel typfouten! Bedroefde emoticon

En… Weer het gevoel dat ik al jaren de verkeerde kant opga: wat zijn mijn eigen publicaties dan wel waard?

Je eigen (schrijf)werk beoordelen is immers niet te doen; je rekent op een uitgever voor die karwei… maar wat als die uitgever dat niet serieus doet?

Ik was ontgoocheld na mijn lectuur. Tot en met. En begrijp eindelijk dat ook ik behoor tot de groep “amateurs schrijvers” Bedroefde emoticon.

En… Dat was niet mijn “ambitie” (zoals Hendrik zegt) Glimlach!

4 opmerkingen:

  1. Heb jij wel genoeg ambitie en overtuiging dat je werk wél goed is? Heb je geen prioriteiten gesteld tgv je gezin? Herinner je je nog dat ik jouw evenbeeld zie van een bepaalde VRT medewerkster Vlaams Parlement? Ook jij hebt die troeven! Overtuiging van je eigen waarde, dààr begint het! Dus "twijfels en onzekerheid " niet toegelaten!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb nooit de ambitie gehad bekend te worden, lieve Nononc, vandaar dat ik niet onder mijn eigen naam schrijf. Mijn ambitie was wel "goed en correct" te schrijven. Maar om te weten of je dat wel doet, heb je feedback nodig van experten, zoals uitgevers bijvoorbeeld. Als die nalaten de teksten die ze uitgeven fatsoenlijk na te lezen, hoe weet je dan of je goed bezig bent?
      Kusje!

      Verwijderen
  2. niemand is perfect, maar als je lezers tevreden zijn is dat toch wel heel belangrijk. Wat heeft het voor zin om de perfecte schrijver te zijn (betreffende grammatica enz) als je de lezer niet kan bereiken (uitgezonderd fouten natuurlijk, maar drukfouten kunnen altijd gebeuren)
    En voor mij ben je een goede schrijfster; b

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hel fel bedankt! Je hebt wel gelijk dat het niet voldoende is "correct" te schrijven. Maar... je mag onder andere wel proberen het te doen... En van een uitgever verwacht ik dat hij daar op let! Kusje.

      Verwijderen