zaterdag 2 augustus 2014

Watermolens en een pikdorser

Roger wilde vandaag nog eens watermolens zoeken: in Spalbeek en in Lummen. Als dat voor hem beweging met zich meebrengt, ga ik altijd akkoord. Wij dus naar Spalbeek (nadat we eerst eindelijk een nieuwe grasmaaier hadden gekocht) waar we vandaag de leegstaande Veldekemolen heel gemakkelijk vonden (een vorige keer was dat niet het geval).

Kermt/Spalbeek, Lummense kiezel: Veldekemolen

Kermt/Spalbeek, Lummense kiezel: Veldekemolen

Kermt/Spalbeek, Lummense kiezel: Veldekemolen Foto’s Roger

Tijdens een wandeling in de buurt werden we zelfs getrakteerd op een stuw, en dat interesseert Roger ook heel fel.

P7170349

Kermt/Spalbeek, Lummense kiezel: de Demer bij de Veldekemolen Foto’s Roger

Daarna reden we naar de “Kleen Meulen” in Lummen, die we al eens gezien hadden. Deze keer werd er echter net gemalen en kregen we een heel deskundige uitleg.

Lummen, Mangelbeekstraat: de Kleen Meulen Foto Roger

Vandaag wandelden we niet in die buurt zoals de vorige keer, maar we reden naar de Grote Molen en het nabije Pakhuis, die we al eerder gevonden hadden.

Lummen, Schulense baan: Grote molen

Lummen, Schulense baan: Pakhuis, thans woning en kunstatelier Foto’s Roger

Daar maakten we wel een vrij lange wandeling (ondanks de drukkende warmte).

Mini zonnebloem

Mini zonnebloem

Boerenwormkruid (Tanacetum vulgare) Foto’s Roger

Daarna reden we naar huis waar ik voor het avondmaal zorgde (ik moest improviseren, want we hadden veel restjes - en die smijt je niet weg – maar het werd heel lekker). Terwijl ik na het eten lag te lezen in de relax vroeg Roger me of ik nog zin had in een avondwandeling. Natuurlijk! We liepen weer de velden in.

Wolken boven Veulen 

Jacobskruiskruid (Jacobaea vulgaris) Foto’s Roger

Het was hier in Haspengouw iets frisser dan in de Kempen (Lummen ligt in de Kempen) maar toch nog rond de 24°C op dat uur (we vertrokken rond 20:50 uur en kwamen terug thuis om 21:30 uur).

Onderweg zagen we een pikdorser en praatten we een poosje met de boer uit Mettekoven die de oogst superviseerde.

Veulen: pikdorser aan het werk Foto Roger

De pikdorser was een Dominator van 35 jaar oud. Ik heb in de jaren negentig van vorige eeuw een gebruiksaanwijzing voor zulke machine vertaald in het Frans vanuit het Engels. Dat was in het begin heel moeilijk, maar van zodra ik alle technische termen had gevonden, werd het een ontzettend boeiende job waar ik heel veel van geleerd heb!

Die man vertelde ons dat vorige dinsdag ook in Mettekoven wateroverlast was. Wijzelf merkten, terwijl we onze wandeling naar huis voortzetten, ook resten van modderstromen (de kant die we deze avond zijn opgegaan is glooiender dan op de avondwandeling van gisteren).

Veulen: erosie door de hevige stortregen van 30-07-14

Veulen: erosie door de hevige stortregen van 30-07-14 Foto’s Roger

O ja, nog iets om deze post te eindigen. Wij horen al sinds ongeveer half juli  geen merels meer, hoewel we er af en toe nog een zien. Ik dacht dat merels pas rond half augustus zwegen? Is de natuur dan toch overstuur?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten