woensdag 11 februari 2015

Nog even over vetten en koolhydraten

Ik weet dat ik Roger jarenlang verkeerd heb gevoed (en ben bang dat ik dus aan de oorsprong lig van zijn vaatproblemen). Ik pleit echter onschuldig: ik leerde vroeger dat koolhydraten gezond waren, zolang ze geen zuivere suikers waren, en dat je dierlijk vet moest vermijden. Daar blijkt nu niets van waar te zijn!

Al een hele poos  lees ik immers heel andere berichten, om te beginnen in het boek van Verburg, en bij wie Roger mijn “goeroe” noemt.

Maanden al probeer ik mijn nieuwe inzichten te verkopen aan vrienden en familie, met soms serieuze verwijten tot gevolg: ‘Je spreekt tegen wat je vroeger verkondigde over verzadigde en onverzadigde vetten en je bent geen gediplomeerde diëtiste!’ (Maar ik heb wel cursussen opgesteld voor diëtisten! En toen al vond ik de bronnen verouderd). En, natuurlijk: ‘In de voedingsdriehoek staan koolhydraten onderaan’.

Tijdens onze brunch vandaag (ik had de radio laten opstaan, tegen de zin van Roger die niets meer wil horen na het journaal) ging het daarover in “Nieuwe feiten” (op de radio dus). Ineens zei Roger: ‘Zet eens wat luider!’

Hij hoorde toen precies wat ik al maanden verkondig: dat we meer groenten en fruit, minder brood en andere koolhydraten moeten eten, en dat vet (zelfs verzadigd vet) minder gevaarlijk is dan suiker (lees “snelle koolhydraten”)  in al zijn vormen.

Er werd wel niet gesproken over de nuttige verhouding tussen omega 3 vetzuren en omega 6 vetzuren, verhouding die ook heel belangrijk zou zijn. Misschien was dat iets te ingewikkeld?

Afijn, ik hoop dat heel veel mensen zich nu tegenover mij gaan verontschuldigen omdat ze mij destijds uitlachten! Glimlach

Geen opmerkingen:

Een reactie posten