woensdag 3 juni 2015

Bijen, netels en een babywinterkoninkje


Na de middag ging de wind liggen en brak de zon voorzichtig door de wolken. We hadden gelezen dat er in Klein Gelmen een nieuw bos werd aangeplant, gingen ernaar op zoek en vonden het gemakkelijk.

Foto Roger
Daarna wilden we een lus maken door een (ouder) bosje en kwamen we een imker tegen, die een wilde bijenzwerm bestudeerde. Ik durfde eerst niet goed voortlopen, maar hij stelde ons gerust: 'Ze zijn niet agressief'. Daarna ging het in het Frans verder en ik herkende de man: we hebben die nog ooit ontmoet, en toen ook sprak hij maar enkele woorden Nederlands, hoewel hij in de buurt van dat bosje woont. Zijn bijenkorven liggen in dat bosje en we werden uitgenodigd er te komen naar kijken. Wat Roger dan ook deed; ik durfde niet. Roger vertelde me dat de bovenkant van de bijenkasten heel warm aanvoelde. Volgens de imker bedraagt de temperatuur daar winter en zomer 36°C.


Foto Roger
We liepen verder en ineens werd het pad heel fel overwoekerd door netels en berenklauw.  Gelukkig had ik mijn wandelstokken bij zodat ik de vegetatie een beetje opzij kon duwen, maar desondanks werd ik geneteld. Ik wilde er een foto van maken maar dat was onmogelijk vermits ik beide handen nodig had om de planten opzij te schuiven. Op de foto hieronder is het wandelpad al weer begaanbaar:

Eigen foto
We reden daarna naar Heks waar we nog een korte wandeling maakten en daarna vonden dat we een biertje hadden verdiend bij Stephane Malais.

Foto Roger
Toen ik later thuis aan de bereiding van het avondeten wilde beginnen, riep Roger mij ineens naar het binnenplein: 'Kijk eens wat ik nu gevonden heb!' Het was een baby winterkoninkje. Schattig maar, vrees ik, hoewel Roger mij toonde dat het al kon vliegen, een vogel voor de zwerfkatten. Als het zich al zo gemakkelijk door Roger liet oppakken!

Eigen foto
We zochten naar het nest, vonden het niet, maar wel een hopeloos kwetterende moeder winterkoninkje en deponeerden de baby vlak bij haar. Hopelijk heeft zij hem gevonden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten