dinsdag 3 november 2015

Over boeken en psychologie

Ik hoest, nies en snotter al de hele dag. En Roger heeft nog steeds last van zijn gewrichten. Toch reden we even naar de kringwinkel in Sint-Truiden. En (we kunnen het blijkbaar niet laten) we kwamen weer thuis met 2 boeken.

Voor de rest, buiten enkele huishoudelijke karweitjes (wat heb ik daar toch een hekel aan!), het lezen van de jongste brief van  mijn Matadi-vriendin zonder PC en een beetje lectuur, enkele mails beantwoord, en een telefoontje.

Wat hebben mensen het toch soms moeilijk met zichzelf! Soms zou ik willen dat ik psychologie had gestudeerd in plaats van Romaanse filologie! 

Nu, die Romaanse filologie is wel nuttig geweest. Dat dacht ik vandaag terwijl ik een boek las van Françoise Sagan.  Mijn vader zei destijds dat ze niet goed schreef (en toch heb ik veel van haar boeken van hem geërfd!?).

Nu pas vind ik dat hij gelijk had. Ze analyseert haar personages veel te fel, ze doet zich te fel voor als psychologe en pronkt te veel met haar eruditie. Daarbij komt dat haar vergelijkingen en metaforen te ver zijn gezocht: de tekst komt niet “natuurlijk” over.

Het milieu waarin ze haar verhalen plaatst is dan weer wel interessant om te leren kennen: de mondaine (in dit geval Parijse) wereld die ik waarschijnlijk (en gelukkig!) zelf nooit zal kennen.

Ik lees dus maar voort! Glimlach

Geen opmerkingen:

Een reactie posten