woensdag 20 september 2017

Morgen begint de herfst!

Deze ochtend verlieten we de vergadering van de werkgroep WOI weer om 11 uur.

Stipt om 12:05 uur parkeerden we de auto in de buurt van de school van de "groten" en toen we de speelplaats opliepen, ging de bel.

Kort daarop kwamen Elena en Matthias te voorschijn, beladen met verhalen (en dan moet je heel diplomatisch zijn om te zorgen dat Matthias soms eerst aan het woord komt) én een tekening als cadeau voor ons.

Matthias moest pipi doen en troonde ons in een labyrint van gangen en klaslokalen mee naar de toiletten. Onderweg in dat "doolhof" kwamen we voorbij de klas van Elena waar Roger en ik uiteraard een kijkje moesten nemen.

Het viel ons op dat de wc's voor kleuters geen deuren vertonen. De reden daarvoor is nogal duidelijk (zelfs Elena kwam erop toen we haar erop attent maakten) maar ik herinnerde me mijn kleuterjaren: toen al vond ik het alles behalve leuk als op school iemand toekeek terwijl ik mijn gevoeg deed (gelukkig voor mij waren onze toiletten wel voorzien van een deur). En ik begreep ineens hoe het komt dat als Elena, Matthias, Anna, Lionel of Millie "thuis" naar wc gaan, ze de deur openlaten.

Uiteindelijk reden we naar onthaalmoeder Lutti waar Eva mij met open armen ontving (Elena en Matthias bleven in de auto zitten, en Roger bleef bij hen) en, na voor mij nog een praatje met Lutti, heel fier aan mijn hand naar de auto liep.

Roger was klaar geraakt met de reparatie van Matthias' sinterklaasstaf en na het middagmaal deed Matthias meteen zijn sinterklaaskleren aan. Eva leek moe maar wilde niet naar bed, wat ik begrijp, want het leven is toch zo boeiend: tekenen (ze vertelt me dan gelukkig wat ze "tekent"), spelen met haar broer, zus en Anna, onder andere in de tuin.


Eigen foto's
Waar we de eerste herfsttekenen zagen: veel paddenstoelen en al vrij veel bladeren op de grond. Ik herinnerde Elena eraan dat we, toen ze nog heel klein was, zo fel hadden genoten van het knisperende bladerentapijt in de tuin, en ineens besloten de kindjes de tot nu gevallen bladeren te verzamelen om er een bescheiden bladerentapijt van te maken. Alle vier gingen ze zo enthousiast op in die bezigheid dat ik uiteindelijk gewoon meedeed.

Daarna besloten de kindjes dat het iets later "bladerenfeest" oftewel "herfstfeest" zou zijn. En vroeg Elena me wanneer het echt herfst zou zijn. Toen realiseerde ik me pas dat de herfst morgen begint!

Na het "herfstfeest" (gewoon genieten van en spelen in de tuin onder een late herfstzon) was het voor mij tijd om te koken. Ondertussen keken de kindjes naar filmpjes. Matthias en Eva naar "Thomas de trein" en Elena (op een ander tablet) naar sprookjes. Sprookjes die ik niet kende: ik vroeg haar of die misschien van Grimm waren, ze wist het eerst niet maar na het eerste filmpje kwam ze mij in de keuken vertellen dat ze wel degelijk 'van de gebroeders Grimm' waren. Dat heeft ze dus gelezen vermoed ik? En dan zou ze al veel meer kunnen lezen dan wat ze op school heeft geleerd (wat mij eigenlijk niet zou verwonderen).

Na het avondeten, terwijl Matthias en Eva verder keken naar "Thomas de trein", toonde Elena me hoe ze (niet verplicht) oefent op "Bingel". Een leuk schoolinitiatief!

Vlak daarna vertrokken Roger en ik naar huis (uiteraard was onze schoonzoon thuis om voort voor de kindjes te zorgen - dochterlief gaf les) waar Roger verder de drukproeven van "ons" boek heeft nagelezen. Hij is nu geraakt aan bladzijde 265 van de 315.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten