vrijdag 15 december 2017

Over de gezellige warmte van een kachel

Nog voor we hier centrale verwarming lieten installeren, kochten we voor dit huis een kachel, een cassette. Als we hier in de winter op vrijdagavond vanuit Antwerpen aankwamen, waren daarmee de salon, de werkkamer (die toen nog een slaapkamer was) en de keuken op een paar uur opgewarmd.

Na enkele jaren werkte de kachel echter minder goed (ondertussen woonden we hier permanent en hadden we centrale verwarming): telkens als we het deurtje openden, dwarrelde heel veel as de salon binnen en 's anderendaags moesten we dringend schoonmaken. Dat is nooit mijn favoriete bezigheid geweest (en in die tijd had ik nog vrij veel vertaalwerk) en Roger vond stoffen en stofzuigen vaak overbodig, ook al lag er op alle meubels een dikke laag stof. De kachel werd dus praktisch nooit meer gebruikt. Ik moet toegeven dat ik die gezellige warmte vaak miste, zeker als het zo koud was als de voorbije dagen maar ja, al dat werk daarna was er voor mij te veel aan!

Vandaag was het nog heel koud maar er stond minder wind en het regende niet meer. Tijdens ons ontbijt zei ik tegen Roger: 'Vandaag gaan we echt opnieuw wandelen, hoor, al is het maar even, of je zit weer de hele dag aan jouw pc.'

Maar... eerst moesten we wachten op de bestelde schoorsteenveger. Hij kwam meer dan één uur later aan dan afgesproken en bleef enkele uren. Hij maakte immers niet alleen de schoorsteen schoon, maar ook de dakgoten... en regelde onze kachel. Hij vermoedde dat we die, door een of andere verkeerde beweging, hadden ontregeld, wat al dat stof zou verklaren. Hij vertelde ons ook waar we in het vervolg moesten op letten, zei dat we er niet te veel hout per keer op moesten doen en hij stak de kachel aan bij wijze van demonstratie.

Eigen foto
Na zijn vertrek bleven we de kachel voeden zoals hij het ons had uitgelegd. Geen as en geen stof tot nog toe.

Wel hebben we weer niet gewandeld. Maar... ik merk op dat we toch ongeveer om het half uur de kachel moeten bijvullen, wat betekent dat (meestal) Roger nooit langer aan zijn pc zit dan een half uur en dat hij geregeld buiten hout moet gaan bijhalen. Hij krijgt dus toch wat beweging (en dat we duidelijk minder gas verbruiken is mooi meegenomen)!

Deze avond hebben we samen naar enkele oude afleveringen van "In de gloria" gekeken, bij de gezellige warmte van de cassette.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten