dinsdag 29 augustus 2017

Na zwaar huishoudelijk werk, nieuws over Georges Philips

Met Roger meer dan drie uur besteed aan het schoonmaken van het poorthuis: deze keer ook vrij veel opgeruimd en twee keer naar het containerpark gereden. Het ziet er al veel beter uit (maar nog niet optimaal).

Daarna vond ik dat we een biertje hadden verdiend: het was immers 32°C en we dropen allebei van het zweet. We reden naar De Kluizenaar die gesloten bleek: we waren vergeten dat het dinsdag is en dat hier dan praktisch alle cafés sluiten.

Dus maar terug naar huis (ik vond het te warm voor een wandeling en vermoedde dat ons werk ons voldoende beweging had gegeven) waar ik de mail van Elie, die onderweg was aangekomen, opende. Het betrof het militaire dossier van mijn grootvader van moeders kant (Nononc, ik stuur je de gegevens heel binnenkort door).

Volgens dat dossier is Georges Philips geen oud-strijder 14-18: hij werd ingelijfd bij de bijzondere lichting van 1919!  Van waar dan dat hardnekkige verhaal over het wel deelnemen aan de oorlog?

Na het avondeten belde Nany me met enkele nieuwtjes. Toen ik haar over de gegevens in dat dossier vertelde, streed ze die af en vertelde ze me weer het bekende verhaal... maar deze keer met een detail dat bij mij de vraag deed rijzen of er geen verwarring was ontstaan met een of ander verhaal over de vader van Georges. Nany had het immers over haar vader als loteling en de loting werd al in 1909 afgeschaft!

Misschien moeten we eens wat opzoekingen doen over die vader, namelijk Karel Philips, genoemd Charel?

6 opmerkingen:

  1. Mij werd er steeds gezegd dat het mijn Papa was.... De verdwenen kader met kind...Dat kind stelde mij voor...Een ding is zeker: Georges Philips was er op vermeld.
    Dus... berusten?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet het niet... Misschien stond zijn naam erop als zijnde eigenaar van die lijst? In elk geval, volgens het dossier werd hij pas in 1919 ingelijfd en loteling kan hij zeker niet geweest zijn...

      Verwijderen
  2. zou het niet kunnen dat ze die verhalen vertellen met de herinneringen van de tweede oorlog in hun hoofd, oorlog is oorlog, verhalen van de eerste oorlog worden verhalen van de tweede oorlog?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heb ik eerst ook gedacht maar die "loteling" pas daar helemaal niet bij. Dat is iets van voor 1909!

      Verwijderen
  3. misschien interessant om de gegevens van dat militair dossier aan de geïnteresseerden ook door te sturen; zelf zou ik dat ook wel willen lezen. het gaat tenslotte over onze grootvader.

    BeantwoordenVerwijderen